Procurorii clujeni au anunțat că au deschis dosare penale pe numele a trei persoane care au părăsit zona de carantină din Suceava și s-au deplasat la Aeroportul din Cluj-Napoca, pentru a se îmbarca într-o cursă charter spre Germania, unde urmau să muncească în agricultură. Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a anunțat, în data de 11 aprilie, că în acest dosar se vor face cercetări pentru comiterea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor. Cei trei au fost depistați de polițiști în parcarea aeroportului.
Ei au fost preluați de către lucrători ISU Cluj și readuși în zona de carantină. O situație similară a fost și la Sibiu, unde nouă suceveni au fost depistați în zona aeroportului, amendați și trimiși acasă.
Ce nu a sesizat mai nimeni în ultimele zile este că numeroși suceveni din zona carantinată, în special din Pătrăuți, au plecat la muncă în Olanda și Germania, la cules de sparanghel, fără ca nimeni să le spună că fac ceva ilegal ori să-i oprească din drum. Aceștia au plecat inclusiv cu zboruri regulate, cursele din Cluj și București spre Eindhoven - Olanda fiind sistate abia pe 4 aprilie.
Monitorul de Suceava a scris despre acest subiect încă de la mijlocul săptămânii trecute, când nu se punea problema că cei care pleacă comit o infracțiune. Primarul din Pătrăuți, Adrian Isepciuc, care acum este anchetat penal, a precizat că nu a făcut decât să le elibereze solicitanților o adeverință din care rezulta ca nu au fost plasați în carantină sau în izolare la domiciliu. Asta nu echivalează evident cu o adeverință că oamenii nu sunt bolnavi, cum au interpretat unii din presă.
Oamenii au plecat spre București sau Cluj prezentând la control biletul de avion și o hârtie de la angajator și nici unul nu a fost întors din drum. Abia după scandalul izbucnit la aeroport la Cluj-Napoca, cu marea de oameni înghesuiți în parcare, autoritățile au schimbat total modul de acțiune, iar oamenii din zona carantinată au devenit brusc infractori.
De altfel, Ministerul Transporturilor a anunțat, vineri, că va elabora o procedură pentru organizarea grupurilor de muncitori sezonieri care trebuie să plece spre alte țări. Așadar, o procedură clară nu a existat până acum. Ministerul a mai anunțat că până la publicarea procedurii în Monitorul Oficial cursele charter programate vor fi operate, astfel încât oamenii să poată pleca la muncă, dacă își doresc. Asta nu este însă valabil și pentru cei din municipiul Suceava și comunele din jur, aflate în carantină.
Pe de altă parte, sucevenii din zonele carantinate spun, pe bună dreptate zicem noi, că s-au pornit la drum după ce au văzut că vecini sau rude au putut pleca cu documentele pe care le aveau, fără a fi întorși din drum de autorități. Pare destul de evident așadar că bâlba a fost la autorități, ca mai tot timpul în România regulile fiind clare și stricte și nu prea.
Amenzi mari și dosar penal la Primăria Pătrăuți
Polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Suceava s-au sesizat din oficiu și au deschis un dosar penal față de funcționari din cadrul Primăriei Pătrăuți, care ar fi săvârșit infracțiunea de ”zădărnicirea combaterii bolilor”, cu privire la adeverințele eliberate localnicilor care urmau să plece la muncă în agricultură în Germania sau Olanda. Fapta ar consta în faptul că, în cursul lunii aprilie 2020, au fost eliberate mai multe adeverinţe către diverse persoane din localitate prin care s-a facilitat părăsirea zonei de carantină, fiind încălcate astfel măsurile de prevenire şi combatere a răspândirii bolilor. Rămâne de văzut cum se va soluționa acest dosar în condițiile în care din acele adeverințe nu rezulta decât că respectivii nu au fost plasați în carantină sau în izolare la domiciliu, conform evidențelor trimise de DSP Suceava.
Polițiștii au anunțat că au aplicat amenzi care totalizează 210.000 de lei, pentru persoane care au încălcat restricțiile de circulație cu privire la municipiul Suceava și cele opt comune arondate aflate în carantină.
În cazul persoanei care a efectuat transportul pe traseul Suceava – Sibiu, cu alți oameni din Pătrăuți care intenționau să plece la muncă, aceasta a fost amendată cu suma totală de 30.000 de lei (trei amenzi), cu măsura complementară a suspendării dreptului de utilizare a mașini pentru 6 luni de zile şi ridicarea plăcuțelor de înmatriculare.