Centrele de dializă Fresenius NephroCare România, de la Suceava și Rădăuți, sunt deschise și asigură tratamentul ambulator pentru pacienții dializați, tratament vital pentru supraviețuirea acestora, a informat, la solicitarea noastră, purtătorul de cuvânt al companiei, Raluca Scutelnicu. În lipsa tratamentului, care se realizează de trei ori pe săptămână, pacienții dializați ar muri.
Raluca Scutelnicu a arătat că reglementările în vigoare prevăd că, pentru județul Suceava, pacienții suspecți și cei pozitivi pot fi tratați atât în centrele private de dializă, cât și în Spitalul Județean de Urgență Suceava.
„În toate situațiile, inclusiv în cazul în care un pacient hemodializat din centrul nostru de dializă este depistat pozitiv cu COVID-19, respectăm măsurile și recomandările autorităților și îi asigurăm tratamentul în cele mai bune condiții și în siguranță”, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei Fresenius NephroCare România.
Ea a subliniat că la acest moment atât în centrul de dializa din Suceava, cât și în cel din Rădăuți nu sunt în tratament pacienți pozitivi. „Toți pacienții pozitivi sunt tratați în Spitalul Județean Suceava”, a precizat Raluca Scutelnicu.
Există însă în tratament câțiva pacienți aflați în izolare, pentru care sunt aplicate proceduri speciale. Astfel, a explicat reprezentantul Fresenius, tratamentul se realizează în săli separate de tratament, cu personal medical dedicat. După tratament se face dezinfecție, atât a căii de acces, cât și a sălii de tratament, cu mențiunea că la Rădăuți accesul acestor pacienți se face printr-o intrare separată.
„În contextul pandemiei COVID-19, suntem preocupați constant de prevenirea și limitarea efectelor potențiale ale răspândirii acestei infecții, atât în rândul angajaților noștri, cât și în rândul pacienților. Ne-am pregătit pentru această situație încă din primele zile ale lunii martie, cu proceduri specifice de lucru, pe care ulterior le-am aliniat la metodologia comunicată de autorități - INSP și OMS”, a afirmat Raluca Scutelnicu.
În acest sens, sunt aplicate și măsuri de siguranță pentru transportul pacienților dializați. Astfel, transportul pacienților aflați în izolare se face câte unul în mașină. În cazul în care vor fi pacienți pozitivi, aceștia se vor transporta cu ambulanța, după apel la 112.
Pentru toți ceilalți pacienți, reprezentanta companiei a spus că au fost luate măsuri de reducere a numărului de pacienți într-o mașină la maxim trei, prin efectuarea mai multor curse, în cazul celor din Rădăuți, fie prin suplimentarea numărului de mașini cu încă trei, în cazul Sucevei. Atât pacientul, cât și șoferul trebuie să poarte, pe toată durata transportului, măști chirurgicale și mănuși. Mașina trebuie dezinfectată și aerisită de către șofer după fiecare tură, iar la finalul zilei se face o dezinfecție suplimentară. Mașina de transport al pacienților dializați nu oprește nicăieri pe traseu.
Apel la pacienți, pentru sinceritate și responsabilitate
Raluca Scutelnicu a precizat că primul triaj al pacienților se face la preluarea acestora de acasă și, dacă prezintă unul din următoarele simptome: tuse, febră, durere în gât, scurtarea respirației, pacientul nu va fi preluat de mașina în care se află și alți pacienți sau care urmează să preia alți pacienți, ci va fi trimisă după el o altă mașină.
Reprezentanta companiei a menționat că toate aceste măsuri implementate induc costuri suplimentare, pe care firma și le-a asumat și le acoperă din surse proprii, „înțelegând că trebuie să contribuim printr-un efort comun la asigurarea tratamentelor și la protecția personalului și a pacienților”.
„Dorim să transmitem un mesaj clar tuturor pacienților: acela de a fi responsabili și de a respecta măsurile generale de precauție și în afara centrului de dializă, pentru că marea majoritate a timpului și-o petrec în afara centrului și se expun riscurilor. De asemenea, facem un apel la sinceritate în declarațiile pe proprie răspundere”, a spus Raluca Scutelnicu, menționând că „angajații noștri continuă să fie alături de pacienți, acționând cu mare angajament și făcând tot posibilul pentru a asigura continuitatea îngrijirii acestora ca și până acum, chiar și în situația dificilă prin care trecem”.