O lege despre care s-a vorbit mai puțin în ultimele zile, comparativ cu cea privind șomajul tehnic, este cea care face referire la zilele libere plătite părinților pentru supravegherea copiilor care nu mai merg la școală, în actualul context provocat de pandemia de coronavirus. În această categorie intră părinți care nu sunt în șomaj tehnic, dar care nici nu au cum să-și continue activitatea, pentru că nu are cine să stea cu copiii acasă.
După ultimele modificări ale Legii 19/2020, pot beneficia de zile libere părinții de copii din unitățile de învățământ, precum și cei din unitățile de educație ante-preșcolară. În lege au fost incluși și copiii care erau dați la creșe, însă, ne-au sesizat unii părinți, există un vid legislativ în cazul copiilor cu vârste de 2-3 ani, care nu erau încă înscriși la vreo formă de învățământ, iar părinții nu se mai află în perioada în care beneficiază de indemnizație creștere copil. Legiuitorul a considerat probabil că atâta timp cât copilul stătea acasă, iar părinții erau la serviciu, micuțul era în îngrijirea cuiva, bunici, bonă etc. Doar că situația nu prea stă așa în realitate, mai ales acum, când sunt restricții de deplasare clare și severe, în special în cazul vârstnicilor.
Revenind la aceste zile libere plătite de Stat, în anumite condiții, Agențiile Județene de Ocupare a Forțelor de Muncă se ocupă de punerea acestei legi în aplicare.
Într-un comunicat al AJOFM Suceava se precizează: ”Cuantumul indemnizației pentru fiecare zi liberă este de 75% din salariul de bază brut al părintelui, plafonat la 75% din câștigul salarial mediu brut. Angajatorul suportă, inițial, din fondul de salarii această indemnizație, urmând ca să solicite Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Suceava decontarea acestor sume. Menționăm că acordarea indemnizației este condiționată de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că nu a făcut aceeași solicitare la locul său de muncă și că nu se află în concediu de odihnă sau fără plată. Această declarație, însoțită de copia certificatului de naștere al copilului, se depune la angajatorul care va plăti indemnizația. Angajatorii pot cere numai decontarea sumelor reprezentând indemnizaţia netă, încasată efectiv de părinte. Impozitele şi contribuţiile de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate, precum şi plata contribuţiei asiguratorii pentru muncă aferente indemnizaţiei se suportă de angajator, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 227/2015”.
Toate detaliile suplimentare pot fi obținute prin mijloacele de comunicare la distanță ale AJOFM Suceava și agențiilor locale din județ.