Federația Cultivatorilor de Porumb din România a trimis o adresă la Ministerul Agriculturii, prin care solicită aprobarea deplasării fermierilor cu domiciliul în zonele carantinate către terenurile de însămânțare, aferente zonelor din afara celor cu restricții. În joc sunt în această perioadă foarte importantă pentru demararea lucrărilor de primăvară suprafețe mari de teren din județele Ialomița și Suceava, care urmează a fi cultivate și la care mulți angajați nu au acces din cauza instituirii zonelor de carantină în orașele Suceava și Țăndărei și zonele limitrofe.
La Suceava telefoanele Direcției Agricole ”s-au înroșit” în cursul ultimelor zile, după ce mulți fermieri solicită răspunsuri la probleme legate de deplasarea în afara zonei de carantină pentru demararea însămânțărilor de primăvară, în special a cartofului. Solicitările au venit din partea unor producători agricoli importanți din județ, precum cei de la Nord Intermed Consoulting Group Dornești, ai căror angajați locuiesc în majoritate în Suceava și împrejurimi, fără a avea condiții de cazare în zona fermelor.
Toate solicitările pentru derogare au fost respinse de Centrul Județean de Coordonare
Întârzierile produse la unele lucrări agricole care trebuie executate în această perioadă nu sunt de neglijat, deoarece rezultatele legate de obținerea unor recolte în parametri nu vor mai fi aceleași. Specialiștii spun că trebuie valorificată umiditatea din sol de la această oră, prognoza meteo anunțând secetă pentru perioada următoare. De aceea e nevoie ca aceste necesități agricole imediate să fie privite cu prioritate de către guvernanți, care să stabilească în ce condiții pot avea loc aceste derogări pentru efectuarea lucrărilor de primăvară. Până la această oră, singurul răspuns invariabil la solicitările făcute de fermieri prin intermediul telefonului 0230 220103 de la prefectură a fost că :„Având în vedere că în această perioadă sunt solicitări din partea cetățenilor aflați în zona de carantină, pentru deplasarea în afara acestui perimetru în vederea desfășurării activităților agricole, facem precizarea că este interzisă deplasarea acestora”.
Rămâne de neînțeles cum putem rămâne intransigenți când e nevoie de rezolvarea problemelor importante ale noastre și găsim soluții de derogare atunci când vine vorba de a transporta muncitori agricoli români în Olanda sau Germania, când problemele lor de agricultură sunt stringente.