miercuri, 8 apr 2020 - Anul XXV, nr. 82 (7387)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Costuri

Cât cheltuie statul pentru cele peste 1.500 de persoane în carantină, în județul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Județul Suceava avea în carantină instituționalizată, la data de 7 aprilie a.c., 1.284 de persoane. Tot la această dată, ieșiseră din carantină instituționalizată 244 de persoane. O parte dintre aceste persoane au fost sau sunt carantinate în locații puse la dispoziția statului gratuit pentru carantină, în altele – contra cost.

Amintim că măsura carantinei se aplică, în majoritatea cazurilor, pentru 14 zile. Conform legii, categoriile de persoane carantinate sunt cele prevăzute prin metodologia de supraveghere (cei care revin în țară din zonele roșii), personalul medico-sanitar confirmat pozitiv cu noul coronavirus, dar care nu necesită internare, personalul medico-sanitar care interacționează cu pacienții și care optează pentru o formă de cazare după terminarea programului de lucru, persoane confirmate cu COVID-19, asimptomatice sau cu forme ușoare, care nu necesită internarea în unități medicale pentru tratare.

Cheltuielile aferente carantinei pentru fiecare persoană sunt alocația de cazare și indemnizația de cazare, plus cheltuieli pentru medicamente sau traducere, în anumite cazuri, conform Hotărârii de Guvern nr. 201/ 2020 privind aprobarea normelor metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină și HG nr. 269/ 2020 de modificare și completare a celei precedente.

 

Alocația de cazare este 230/lei/zi

Alocația de cazareeste în valoare de 230 lei/zi și include, pe lângă costurile legate de asigurarea spațiului de locuit, costurile cu servicii de curățenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecția bagajelor persoanelor și a altor efecte personale ale acestora, cheltuieli cu colectarea, transportul și eliminarea deșeurilor periculoase rezultate din activitatea de carantinare și cheltuieli cu dezinfecția spațiilor, la sfârșitul perioadei de carantinare a persoanei.

În situația în care persoana este cazată într-un centru de carantină pus la dispoziție în mod gratuit, alocația de cazare este în valoare de 50 lei/zi și include cheltuielile pentru serviciile de curățenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecția bagajelor și a altor efecte personale ale acestora, cheltuieli cu colectarea, transportul și eliminarea deșeurilor periculoase rezultate din activitatea de carantinare și cheltuieli cu dezinfecția spațiilor, la sfârșitul perioadei de carantinare a persoanei. Cheltuielile se decontează pe baza documentelor justificative.

 

Indemnizația de cazare este 70 lei/zi; carantinații trebuie să primească și pijamale și papuci de casă

Indemnizația de cazare, în cuantum de 70 lei/zi, include următoarele cheltuieli: cheltuieli cu hrana - 3 mese/zi, servite în cameră, cu utilizarea tacâmurilor și a veselei de unică folosință; cheltuieli cu apa - între 2-4 l/zi/persoană, cu utilizarea paharelor de unică folosință; cheltuieli cu îmbrăcăminte corespunzătoare - câte două pijamale și două perechi de papuci de unică folosință pentru toată perioada de carantinare.

În cazul în care persoana aflată în carantină necesită servicii de traducere, cheltuielile aferente acestora se vor deconta pe bază de documente justificative.

Dacă persoana aflată în carantină necesită tratament pentru afecțiuni preexistente sau care pot apărea în perioada de carantină, acesta se va acorda în baza unor documente medicale de tipul: scrisoare medicală, rețetă, iar cheltuielile aferente acestora se vor deconta pe baza documentelor justificative.

Cheltuielile sunt efectuate de autoritățile administrației publice, care ulterior solicită, pe baza unui borderou centralizat, Direcției de Sănătate Publică decontarea cheltuielilor aferente carantinei. Toate sumele menționate includ TVA.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cât cheltuie statul pentru cele peste 1.500 de persoane în carantină, în județul Suceava.
 Vizualizări articol: 2365 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Cât cheltuie statul pentru cele peste 1.500 de persoane în carantină, în județul Suceava5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei