Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 7 apr 2020 - Anul XXV, nr. 81 (7386)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Mereu la datorie

Omul care ajunge la ușa a mii de suceveni, într-un oraș încremenit în carantină

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cândva, prezența sa pe străzi, printre blocuri, zi de zi, se pierdea în mulțime, în forfota celui mai mare cartier al Sucevei. Chiar și atunci, se găsea mereu cineva să îl remarce și să-l salute: “Să trăiți, dom’ Mihai! Ce faceți?” Greu să nu fii cunoscut de foarte multă lume când ești poștaș de 31 de ani , timp în care ai ajuns la ușile a mii și mii de suceveni, i-ai văzut crescând, mutându-se la alte case ori îmbătrânind și ajungând pensionari singuri, care îl așteaptă cu ochii lipiți de geam, știind că apare cu zâmbetul pe buze și o vorbă bună.

Acum, într-un oraș încremenit de carantină și teama de un virus venit din îndepărtata Asie, la fel ca hoardele tătare care răspândeau spaima în strămoșii noștri, e greu să nu-l remarci. E unul dintre puținii oameni care mai merg pe stradă. El și colegii săi poștași au de ajuns zilnic la ușile a mii de suceveni, mai ales în prima jumătate a lunii, când se dau pensiile și cupoanele de pensie.

 

Zâmbetul ascuns de mască

Mihai Budeanu este poștaș de-o viață. Chiar așa, pentru că 31 de ani reprezintă o viață de om, trăită cu bune și cu rele. Avea 24 de ani când s-a angajat la Poșta Română, iar acum, la 55, face același lucru, cu plăcere, chiar dacă totul s-a complicat odată cu apariția coronavirusului care a băgat orașul în carantină.

“E mai greu ca înainte, transpirăm de la mască, se aburesc ochelarii, urci mai greu scările, durează mai mult la fiecare, că nu știi care e purtător și care nu, dar ne asumăm riscul. Oamenii au început să știe deja că trebuie să vină fiecare cu pixul lui, să păstreze distanța, pentru binele său și al meu. Când avem de dat pensiile, nu dăm banii direct, în mână, că pot fi purtători de virus. Îi numărăm în fața lor și îi punem în plic și îi dăm. Ne luăm măsuri de precauție, pentru că trebuie, intrăm în contact cu atât de multă lume...”, spune Mihai Budeanu, care nu se lasă descurajat de ce se întâmplă în jur acum.

“Va trece și asta! Pierd mai mult timp acum la ușa omului, sunt operațiuni mai greoaie de făcut, când ai mască, mănuși, iar mai nou și vizieră. Avem dezinfectant la noi, când se termină ni se face plinul. Ne protejăm pe noi și pe cei care ne așteaptă acasă. Unii sunt persoane în vârstă, nu au pe nimeni, uneori au nevoie de mine să le fac și cumpărăturile”, mărturisește poștașul cunoscut pentru zâmbetul său vesel, cu care le însenina ziua multora dintre cei pe care îi întâlnea. Acum, zâmbetul e ascuns de mască, dar se vede încă în ochii săi, care lucesc într-un fel aparte.

 

Oameni care ajung la ușa a mii de alte persoane, chiar și în timp de pandemie

Acum, la început de lună, în 10 zile are de ajuns la 1.200 de persoane la ușă, doar pentru a le duce pensiile și cupoanele de pensii.

Dar pe lângă asta, el și colegii săi din județ au de dus și multe alte hârtii de  corespondență, abonamente de presă sau mandate poștale.

Unii au de urcat mai multe scări sau de parcurs mai mulți kilometri până ajung la toate casele, dar toți își fac datoria, trecând peste frica de a nu lua boala de la cei pe care îi întâlnesc și de a nu o duce acasă, la cei pe care îi iubesc. Toți au familie, copii. dar și părinți sau rude mai în vârstă, care pot fi expuși în fața bolii.

Zilnic, pe lingă echipamentele de protecție, poștașii primesc și o listă de la DSP, cu cei aflați în izolare la domiciliu. Acolo știu că trebuie să se păzească mai tare, pentru că ar putea fi infectați.

„Am mers într-o zi la cineva care era izolat, din domeniul medical, și mi-a spus printre uși: «Mihai, stai mai departe că eu sunt la izolare.» I-a murit mama care se află la țară și n-a putut să meargă la înmormântare. Mi-a frânt inima. Am încurajat-o: dacă așa a vrut Dumnezeu, o să fie bine. A început să plângă și a rămas îngândurată”, povestește cu emoție Mihai Budeanu.

Și el are o mamă, la țară, la 50 de kilometri de Suceava, cu care se aude zilnic la telefon și speră să o poată îmbrățișa, măcar de Paște.

Mai ales acum, pentru mulți bătrâni singuri, poștașul este singurul om care le mai bate la ușă. Pentru ei, în perioada carantinei, singurătatea e mai apăsătoare ca niciodată.

De aceea, dom’ Mihai și colegii săi, poștașii care duc o altfel de bătălie, în prima linie, merită recunoștința noastră, pentru că își fac treaba și merg la ușile a mii de persoane, lunar, trecând peste greutăți, chiar și în vremuri de pandemie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Omul care ajunge la ușa a mii de suceveni, într-un oraș încremenit în carantină.
 Vizualizări articol: 4546 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.17/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 6 voturi
Omul care ajunge la ușa a mii de suceveni, într-un oraș încremenit în carantină4.256

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei