Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 apr 2020 - Anul XXV, nr. 79 (7384)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aproape de semeni

Sfaturi de la psihoterapeuți și preoți, pentru depășirea perioadei de izolare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Două grupuri de lucru, formate din psihoterapeuți și preoți voluntari, sunt alături, în această perioadă grea pentru toată lumea, de cei care au nevoie de consiliere psihologică. E vorba în primul rând de cei aflați în prima linie de luptă pentru prevenirea și limitarea răspândirii COVID 19, dar și de o parte din cei care depășesc cu greutate această perioadă de izolare, departe de rude și prieteni. Am apelat la bunăvoința unor membri ai acestor grupuri de voluntari, care ne-au transmis în cele ce urmează câteva sfaturi care să dea un alt sens limitărilor impuse.

 

”Nu sunteți singuri” este mottoul sub care primiți sfaturi de la psihoterapeuții voluntari

Psihoterapeutul Mona Pricop ne transmite ce putem face pentru a reuși să privim lucrurile dintr-o altă perspectivă în această perioadă. Ea spune că în pofida limitărilor impuse de distanțarea socială, suntem plăcut surprinși în aceste zile să observăm o reducere a distanțării emoționale între oameni, fiind o perioadă propice creării unor poduri sau punți de legătură între ei. Iată câteva acțiuni simple transmise de ea, care ne ajută să ne menținem o stare psihică echilibrată:

”În primul rând încerc să mă focusez pe ceea ce eu pot controla, astfel încât să mă simt în siguranță: stau acasă, mă spăl pe mâini, sunt atent la semnalele corpului meu.Îmi accept emoțiile și îmi amintesc că sunt reacții normale în situații anormale. Este firesc să simt frică și chiar sunt recunoscător pentru asta. În acest fel creierul meu mă ajută să depășesc pericolele. Este important să mă accept necondiționat! Nimeni nu este perfect. Sunt blând cu mine și cu persoanele din jur, care pot avea reacții nepotrivite în momente de stres! Îi accept și pe ei așa cum sunt. Îmi respect rutina zilnică pozitivă: alimentație sănătoasă, exerciții fizice, rugăciune, meditație. În fiecare zi învăț lucruri noi care ar putea să îmi aducă bucurie: citesc, vizionez filme, învăț un program nou la calculator, pictez, etc.Încerc să ofer ajutor celor din jur, sub orice formă. Nu există modalitate mai bună de a-ți crea stare de bine decât aceea de a face o faptă bună sau de a manifesta recunoștință față de o persoană care te-a ajutat. Rămân conectat cu cei dragi prin mijloacele de comunicare la distanță și caut informații care mă ajută să ne protejăm. Este important să-mi stabilesc scopuri pe care să le urmăresc pe termen scurt și mediu. Aflu care este sensul meu pe lumea aceasta. Cei care și-au găsit sensul vieții sunt mai fericiți, au mai mult control asupra propriei vieți, iau decizii cu mai multă ușurință, sunt mai puțin predispuși la stres, anxietate, depresie.

Dacă avem curajul de a accepta că totul poate fi altfel, într-o nouă situație, putem alege să schimbăm și modul în care gândim despre ea.”

 

Sfaturi duhovnicești de la un preot voluntar al grupului de lucru

„Oricând este nevoie de un sfat duhovnicesc, pentru voi sau pentru familiile voastre, suntem aici!” este mesajul preoților voluntari către personalul medical și toți cei aflați în izolare în aceste momente. Am stat de vorbă cu preotul voluntar Silvestru Țurcă, care le-a transmis oamenilor câteva gânduri duhovnicești:

”Situația actuală e prilej de redescoperire a Omului din lume, a Omului pentru care valoarea se cântărește în jertfă. Deznădejdea și panica sunt apanajul oamenilor mici, înfricoșați de moarte, care oricum nu știu să trăiască nici în vremi liniștite.

Astăzi <a fi> nu mai înseamnă <a avea>, ci <a dărui, ajuta, încuraja, a jertfi>. Nu există dragoste mai mare decât a-ți pune viața în slujba semenilor tăi. A se vedea aici jertfa medicilor, asistenților, personalului medical și a altora implicați. Este important să nu ne pierdem nădejdea. Mântuitorul a spus: “Iată Eu sunt cu voi până la sfârșitul veacurilor” Credința se probează astăzi mai mult decât oricând prin fapte. Iar roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credinţa. Dacă trăim în Duhul, în Duhul să şi umblăm.”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfaturi de la psihoterapeuți și preoți, pentru depășirea perioadei de izolare.
 Vizualizări articol: 1838 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sfaturi de la psihoterapeuți și preoți, pentru depășirea perioadei de izolare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei