O parte însemnată din societatea civilă din Suceava a reacționat în fața pandemiei de COVID-19, prin inițierea unor campanii fie de strângere de fonduri, fie de ajutoare sau de informare etc.
Nici elevii nu au stat deoparte în lupta cu COVID-19 și încearcă să contribuie, pe măsura puterii lor.
Prof. Anca Greculeac, directoarea adjunctă a Colegiului Național „Petru Rareș” Suceava, a anunțat că elevi ai liceului, de la Clubul de inventică, „chiar prin membrii săi cei mai mici, dintre care cel mai entuziast este Antonie Grigoraș”, sprijină spitalele în lupta lor disperată de a asigura materialele și tehnica de care au nevoie pentru salvarea de vieți omenești, în lupta cu COVID -19.
„Astfel, anumite unități accesează platforma 3D Printing Media Network și le solicită voluntarilor printarea anumitor echipamente.
Un exemplu de nevoie, chiar dacă minoră, este acela al măștilor, care prin purtare exagerat de lungă, așa cum se întâmplă în ultima perioadă, produc iritații sau chiar răni la nivelul feței sau urechii. Pentru a diminua aceste răni, se pot realiza adaptoare de tipul benzilor de ajustare a măștii, tipărite 3D”, a menționat, în spațiul online, Anca Greculeac, care este și coordonatoarea Clubului de inventică de la colegiul sucevean.
Potrivit acesteia, o solicitare care a apărut pe platforma 3D Printing Media Network este aceea de a printa un adaptor pentru a modifica masca “Easybreath”, produsă de Décathlon (pentru Snorkeling), spre a fi folosită la aparatele de respirat artificial.
Adaptorul permite racordul la ventilatorul mecanic, cu care pot fi ajutați bolnavii care au nevoie de sprijin respirator. Ideea a apărut pentru prima data în Italia și, deși sistemul nu a fost omologat, el este deja folosit cu acordul bolnavilor, atunci când nu există alte opțiuni. Pe această linie se lucrează deja febril în țară, atât în estul țării, la Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași, în colaborare cu spitalele locale, cât și în Transilvania.
„De acolo a venit solicitarea pe platforma 3D Printing și a fost onorată de către noi.Clubul de inventică intenționează să adapteze 4 măști pentru a fi donate Spitalului Județean de Urgență din Suceava, după o verificare a funcționalității lor. Ideal ar fi să nu fie nevoie de ele, dar dacă acestea vor oferi o șansa la viață, mai trebuie omul curajos care să le folosească. Tinerii din Suceava se alătură astfel colegilor din toată țara în gândul de a răzbi împotriva teribilului flagel reprezentat de COVID-19”, a mai transmis prof. Greculeac.