Numărul de decese de la Spitalul Județean Suceava începe să depășească capacitatea morgii. Din informațiile noastre, marți dimineață erau în morgă 16 decedați din spital, deja peste capacitatea normală de depozitare. Este foarte important de precizat din start că în nici un caz nu se pot pune toate decesele pe seama coronavirusului, însă pe de altă parte cu siguranță că unele au legătură.
Pentru sporirea capacității de depozitare a decedaților, în curtea spitalului a fost adus de câteva zile un container frigorific.
Cert este însă că toți morții din spital sunt considerați suspecți de infectare și sunt înhumați în condiții speciale, în regim de urgență. De asemenea, de la toți decedații trebuie recoltate probe privind infecția sau nu cu coronavirus.
”Ne-au chemat la 8 dimineață să ajungem la morgă, că o să fie învălmășeală...”
Redăm mai jos declarația unui bărbat care și-a ridicat zilele trecute tatăl decedat de la morga Spitalului Județean Suceava. Declarațiile acestuia sunt șocante, însă din păcate în ton cu realitatea ce se întâmplă în aceste zile: ”Ne-au chemat la 8 dimineață să ajungem la morgă, că o să fie învălmășeală... Am așteptat, iar la un moment dat au ieșit și ne-au avertizat că nu vor mai fi toaletate cadavrele pentru că există suspiciunea de infecție cu Covid la toți pacienții decedați. S-au emis certificate de îmbălsămare, era specificat cu pixul doar numele, și diagnostic infecție cu Covid”.
Morții sunt pulverizați cu formol, băgați în saci și imediat în sicrie sigilate
Conform procedurilor din această perioadă de stare de urgență, corpul neînsuflețit se închide ermetic într-un sac impermeabil dublu, cu fermoar, după ce înainte este pulverizat cu produse biocide pe bază de formol. În cazul în care familia nu vine să ridice corpul, se vor anunța autoritățile competente în vederea ridicării și înhumării în cel mai scurt timp. În cazul Spitalului Județean va fi vorba așadar de Primăria municipiului Suceava.
Transportul cadavrului către morgă de la locul în care s-a produs decesul se face tot în sac închis ermetic. În ceea ce-i privește pe aparținătorii care parcurg procedura de identificare a cadavrului, aceștia vor purta obligatoriu echipament de protecție de unică folosință: halat de unică folosință, mască facială, botoși și mănuși, în situația în care trebuie să intre în contact direct cu cadavrul. Sicriul trebuie adus de familie. Până la înhumare, sicriul rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia. Înhumarea/incinerarea se va efectua în cel mai scurt timp disponibil, cu sicriul sigilat. Va fi vorba practic de ore de la deces, nicidecum de zile.