Dacă din punct de vedere medical situația este de-a dreptul critică, la nivelul județului Suceava au început să apară și efectele economice. Angajatorii suceveni au suspendat deja peste 8.500 de contracte de muncă, iar cifra va crește rapid în următoarele zile. Este vorba de 8.331 de contracte de muncă suspendate în baza articolului 52, aliniat 1, litera c din Codul Muncii și alte 347 de contracte suspendate pe motiv de forță majoră.
Mirela Adomnicăi, directorul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Suceava, a ținut să-i informeze pe angajatori că vor putea obține șomaj tehnic pentru salariați doar dacă le suspendă contractele în baza articolului 52, aliniat 1, litera c din Codul Muncii. În caz contrar, angajatorul va trebui să refacă documentația, dar asta înseamnă timp pierdut atât pentru el, cât și pentru angajații instituțiilor de stat care trebuie să proceseze cererile.
”În ceea ce privește noile reglementări pentru acordarea șomajului tehnic suntem și noi în așteptarea clarificărilor pe care trebuie să le aducă Guvernul. După publicarea în Monitorul Oficial vom ști termene, perioade de depunere a dosarelor și toate celelalte detalii legate de ceea ce înseamnă șomajul tehnic”, a arătat Mirela Adomnicăi.
Noile reglementări privind acordarea șomajului tehnic trebuie publicate în Monitorul Oficial în perioada imediat următoare și cel mai probabil numărul persoanelor care vor fi ajutate de stat va ajunge la cifre foarte mari.