Cazimir Longher, vicepreședinte al Uniunii Polonezilor din România și fost angajat al Prefecturii Suceava, a decedat ieri dimineață. Pe 11 aprilie ar fi împlinit 67 de ani, dar nu a mai apucat această zi. El a decedat în locuința din Suceava, unde locuia împreună cu soția, care este medic la Spitalul Județean Suceava și este confirmat cu COVID-19. În aceste circumstanțe nu este exclus ca și Cazimir Longher să fi fost contaminat. Pentru că exista această suspiciune, a fost înmormântat tot în cursul zilei de ieri, în cimitirul din Solonețu Nou.
Uniunea Polonezilor din România a postat un mesaj de adio pentru cel ce a fost Cazimir Longher, text pe care îl reproducem mai jos:
”Unul dintre cei mai apreciați membri din sânul comunității polonezilor din Suceava a murit astăzi, 29 martie, la vârsta de 66 de ani. Cazimir Longher a făcut parte din grupul de inițiativă care, în 1990, a reactivat Asociația Polonezilor din Suceava.
Născut în Pârteștii de Sus, într-o familie de polonezi din Solonețu Nou, acesta a fost educat în spiritul polonez, lucru pe care de-a lungul vieții sale, prin activitatea sa, a încercat să îl transmită tinerelor generații.
De profesie inginer, a lucrat timp de mulți ani la Salina din Cacica.
A fost un membru activ al Uniunii Polonezilor din România. Din anul 1995 și până în anul 2017 a fost tehnoredactor al revistei Polonus. Pe 8 iunie 2002, la Congresul Uniunii Polonezilor din România, a fost ales vicepreședintele Uniunii, funcție pe care a îndeplinit-o cu onoare până la moartea sa.
În perioada 2006-2018 a îndeplinit funcția de expert pentru minorități în cadrul Instituției Prefectului al Județului Suceava.
A fost un mare iubitor al Bucovinei și s-a implicat activ în organizarea Festivalului Internațional de Folclor „Întâlniri Bucovinene”. Avea mereu aparatul de fotografiat cu el și timp de mulți ani a surprins în imagini festivalul.
Încă de la început, din 1990, a fost un membru de bază al Asociației Polonezilor din Suceava. S-a implicat activ în viața comunității poloneze din localitate, printre altele, participând la Sfintele Liturghii în limba polonă, în calitate de corist.
Pentru întreaga sa activitate a fost decorat: în 2007 de președintele Poloniei de la acea vreme, Lech Kaczyński, cu Crucea de Aur pentru merit, în 2013 a fost distins cu medalia Pro Patria, a Biroului Polonez pentru Problemele Combatanților și Persoanelor Represionate și în 2018 a primit o plachetă din partea prefectului de la acea vreme, Mirela Elena Adomnicăi, în semn de prețuire pentru activitatea depusă în cadrul Prefecturii Suceava”.