Unul dintre medicii Spitalului Județean Suceava arată că în condițiile în care nu au fost testate toate cadrele medicale din cea mai mare unitate medicală din județ și se discută chiar de o retestare a peste 100 de angajați ai unității, stoparea extinderii infectărilor cu COVID-19 este întârziată.
“Gândiți-vă la numărul de pacienți cu care fiecare medic din acest spital a intrat în contact. Fiecare dintre acești pacienți, dacă medicul e pozitiv, trebuie să se autoizoleze și să se testeze la rândul său”.
Medicul a explicat pentru Monitorul de Suceava că au existat la nivelul spitalelor din țară, încă de dinainte de primele cazuri înregistrate la Suceava, directive prin care se recomanda folosirea mănușilor, măștilor, combinezoanelor, doar dacă sunt pacienți care au “context epidemiologic”, adică vin din străinătate, din așa-numitele zone roșii sau galbene sau dacă au o anumită simptomatologie.
“Pe de o parte se știe că 40% dintre contaminări se produc de la persoane care sunt asimptomatice. Apoi, atât în județul Suceava, cât și în alte județe din țară, există foarte mulți cetățeni care s-au întors recent din străinătate. Din diverse motive, mulți nu au declarant asta, pentru a evita fie perioada de carantină, fie pentru a putea să se deplaseze în continuare, fie pentru a evita oprobiul public al celor din jur. Situația respectivă cu siguranță se desfășoară de când a izbucnit epidemia în Italia”, continuă medicul.
Acesta mai arată că, inițial, normele oficiale ale Ministerului Sănătății prevedeau să fie testate doar anumite categorii de persoane, sens în care nu s-a putut efectua o testare pe scară largă. Concret, explică doctorul, dacă aveai o persoană care avea simptomatologie, dar nu avea acel context epidemiologic (de ex: nu venea din străinătate),nu o puteai testa. Ulterior, s-au schimbat procedurile.
Sursa noastră vorbește și despre faptul că nu existau mijloace de protecție suficiente și că majoritatea cadrelor medicale au aflat din mass-media de apariția primelor cazuri de coronavirus la Suceava.
“În momentul în care ai 92 de cadre medicale care sunt confirmate pozitiv, cel puțin aceasta este cifra în momentul de față, înseamnă că ai o contaminare pe scară largă care s-a desfășurat mult timp”, concluzionează medicul.