Medicul specialist chirurgie plastică Mircea-Dinu Bordiniuc de la Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava îi cere noului manager, dr. Florin Filip, să verifice toate decesele care au avut loc în unitatea medicală în ultimele două săptămâni care au avut drept cauză insuficiența respiratorie și să facă publice aceste date.
„Vă adresez rugămintea de a comunica de urgență numărul total de decese înregistrate la Spitalul Județean Suceava începând de pe data de 9 martie. Această rugăminte este sprijinită de Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public și pe faptul că vă cunosc personal și consider că aveți cele mai bune intenții pentru Spitalul Județean Suceava. Din informațiile oficiale de până acum reiese un număr de 92 de cadre medicale contaminate, 78 de pacienți și 8 decese”, a scris medicul, într-o scrisoare publică adresată noului manager. Medicul afirmă că noile cazuri nou confirmate nu sunt prinse în această situație deoarece rezultatul testării sale, care atestă că este pozitiv, are data de eliberare 26 martie. El spune că, de asemenea, nu sunt luați în calcul pacienții care au fost transferați la alte spitale. „Datele epidemiologice au arătat ca majoritatea deceselor se produc în ziua a 17-a de la contaminare, ceea ce înseamnă că la Spitalul Județean a existat contaminarea personalului medical și a pacienților pe cale largă în cele două săptămâni premergătoare primelor decese. În acest moment, există o posibilitate reală ca unii pacienți să nu fi fost testați pentru COVID-19 și să nu intre în statistica oficială”, consideră dr. Bordiniuc.
Solicitarea sa publică a venit în contextul în care personalului din Spitalul de Urgență Suceava i s-a reamintit, vineri, printr-o adresă semnată de managerul Florin Filip, „obligativitatea păstrării secretului de serviciu, atât în ceea ce privește activitatea din spital, cât și datele personale ale pacienților”.
Dr. Bordiniuc ne-a declarat că această „reamintire” este normală și „este firesc să i să ceară personalului să respecte confidențialitatea actului medical, cu atât mai mult cu cât au început să circule date, foi medicale, rezultate de analiză ale pacienților; toate acestea sunt date cu caracter personal”, dar în egală măsură conducerea spitalului trebuie să fie preocupată și de adevărata oglindă epidemiologică a infectării cu coronavirus. „Numărul deceselor din ultimele două săptămâni trebuie să fie cunoscut pentru a vedea dacă față de o lună obișnuită a crescut numărul de decese cu insuficiență respiratorie, cu atât mai mult cu cât este vorba despre persoane care nu au fost testate”, a subliniat medicul. Acesta a mai spus că deocamdată are simptome ușoare de boală și rămâne în izolare la domiciliu, dar după ce va avea două teste negative consecutiv, conform protocolului, își va relua activitatea în spital, alături de colegii săi.