Cardiologul intervenționist sucevean Roberto Haret, cel care a lucrat timp de șapte ani la spitalul județean din Suceava, însă spre sfârșitul anului trecut a plecat la Constanța, în urma unor neînțelegeri cu conducerea unității medicale, a transmis un mesaj legat de transformarea celui mai mare spital din județ într-un “spital COVID”.
“Vă rog frumos nu vă atingeți de acest spital!”.
Un mesaj adresat “sucevenilor mei”
Într-o intervenție telefonică la Radio Top, doctorul Haret a declarat: „Aș vrea să le transmit sucevenilor mei, oamenilor în rândul cărora m-am născut, că trebuie să luăm atitudine. La Suceava sunt și părinții mei, este și sora mea, este și familia mea, în primul rând, pe care am trimis-o duminică (n.r.-de la Constanța la Suceava.). «Plecați de lângă mine pentru că eu sunt o sursă potențială de infecție, mergeți la Suceava pentru că acolo sunteți izolați». Văzând ce s-a întâmplat în ultimele zile, vă spun cu mâna pe inimă, nu trebuie să acceptăm să se facă un spital COVID la Suceava. (…) Vreau să fac un apel către toți sucevenii, către colegii mei doctori, mai ales că domnul ministru de stat mai este la Suceava (n.r. -Nelu Tătaru.): Haideți să nu transformăm spitalul principal într-un spital COVID!”.
Spitalele din județ nu sunt pregătite. “În ce s-ar transforma Bucovina noastră?”
Medicul cardiolog oferă și o alternativă: Spitalul Vechi din municipiul Suceava.
Roberto Haret e de părere că celelalte spitalele din județ nu vor putea asigura asistența medicală pentru întreaga populație dacă Spitalul “Sf. Ioan cel Nou” Suceava va deveni spital doar pentru pacienții infectați cu coronavirus.
“Degeaba vorbim despre Rădăuți, Botoșani, nu, nu se poate. E adevărat, veniți, aduceți medici până se vindecă medicii noștri, dar nu transformați spitalul din Suceava într-un spital COVID”, completează Haret, aducând în discuție și economia Sucevei, care ar avea de suferit în urma unei asemenea măsuri.
“Poate sunt oameni cu capul pe umeri, politicieni, în ce s-ar transforma Bucovina noastră? Îmi iubesc locul în care m-am născut. De asta am vrut să ies în această dimineață. (n.r. -în intervenția telefonică la Radio Top). Eu doresc și am dorit să-i rog din suflet, așa, ca bucovinean, să nu se atingă de spitalul ăsta nou. Vă rog frumos nu vă atingeți de acest spital!”.
În urmă cu aproape 8 ani, în septembrie 2012, demara la Suceava tratarea pacienților cu infarct miocardic acut, care până atunci erau trimiși la Iași, iar fiecare minut, secundă, conta pentru viața lor. Pionier în domeniu şi singurul medic în acest interval a fost medicul Roberto Haret.
În cei 7 ani care s-au scurs din momentul în care a demarat această activitate și până a părăsit Suceava (în 2019), medicul Roberto Haret şi echipa acestuia au avut 1.899 de pacienți cu infarct miocardic şi au tratat 2.463 de pacienți cronici.
Medicul Haret către foștii săi colegi de la Suceava: “Luați atitudine!”
Tot în cursul zilei de ieri, după apelul făcut prin intermediul site-ului și paginii de Facebook a Monitorului, doctor Haret s-a arătat surprins de lipsa de reacție a colegilor lui de breaslă de la Spitalul Județean, foștii săi colegi. Cardiologul a transmis un nou mesaj, tot la Radio Top:
"Acest mesaj este pentru colegii mei doctori (foști colegi) de la Spitalul Județean Suceava: Dragi colegi, mă așteptam ca astăzi să aveți o reacție extrem de virulentă referitoare la decizia oficialităților de a declara acest spital pentru tratamentul pacienților infectați cu coronavirus. Mă așteptam la o reacție din partea voastră. Știam că bucovineanul este om hotărât. O reacție extremă! Doar online. Nu ați avut-o! Sunteți mulțumiți de destinația spitalului pe care o decid oficialitățile de la București? Când vă uitați la TV aveți părerea că nu ați putea să aveți propriile opinii în ceea ce privește reorganizarea sistemului medical sucevean? Excluzând sistemul hidos care a existat? Vă rog să vă exprimați opiniile online și să luați atitudine pentru că mulți dintre voi aici v-ați născut, aveți bunici, părinți, copii și cred că sunteți datori să apărați Cetatea de Scaun a Sucevei".