O nouă Ordonanță Militară care a intrat în vigoare de duminică noaptea impune restricții mai aspre în ceea ce privește circulația persoanelor, ca măsură de prevenție pentru răspândirea epidemiei de coronavirus, la aceasta adăugându-se și suspendarea temporară a unor activități. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că printre măsurile care au intrat în vigoare începând de duminică, 22 martie, de la ora 22:00, sunt suspendarea activității cabinetelor medicale stomatologice, cu excepția urgențelor, precum și suspendarea temporară a activităților de comercializare cu amănuntul, a produselor și serviciilor, în centrele comerciale, respectiv în mall-uri, în care-și desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu excepția vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice și a serviciilor de curățătorie.
Trebuie subliniat faptul că restricțiile privind circulația persoanelor vor intra în vigoare de astăzi, luni, 23 martie 2020, de la ora 22:00. În Ordonanța Militară se arată că circulația persoanelor în afara locuinței sau gospodăriei se va efectua numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 și evitarea formării oricărui grup de persoane. Conform ordonanței menționate, prin grup de persoane se înțelege un număr mai mare de trei persoane care nu locuiesc împreună.
De asemenea, circulația persoanelor în intervalul orar 6:00- 22:00 se recomandă să se efectueze doar pentru interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul sau locurile de desfășurare a activității profesionale, și înapoi. Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere. La aceasta se adaugă deplasările pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie sau domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale, pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, pentru motive justificate, precum îngrijirea sau însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie, sau deplasările în apropierea locuinței sau gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie sau domestice.
Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă nume și prenume, data nașterii, adresa locuinței, gospodăriei sau a locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura. Sunt exceptate de la aceste prevederi: personalul din cadrul instituțiilor Sistemului Național de Ordine Publică și Securitate Națională, Corpului Diplomatic, personalul care asigură serviciile de utilitate publică, Guvernul României și Administrația Prezidențială.
Circulația între orele 22:00 și 6:00 este permisă doar pentru anumite motive
În ordonanță se mai precizează că în intervalul orar 22:00 – 6:00, începând din această noapte, circulația persoanelor în afara locuinței sau gospodăriei este permisă numai pentru motivele expuse anterior.
După intrarea în vigoare a noii ordonanțe au fost înăsprite și sancțiunile pentru cei care nu respectă condițiile izolării sau carantinării. Astfel, persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii cu COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și vor fi conduse de forțele de ordine publică și plasate direct în carantină sub pază. De asemenea, persoanele carantinate care părăsesc locația în care acestea au fost plasate fără aprobarea autorităților competente sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile.
În ordonanță se arată că toți cei care nu respectă condițiile de carantinare instituționalizată sau izolare voluntară la domiciliu, ca măsuri de prevenire a răspândirii noului coronavirus nu vor fi exonerați de răspunderea contravențională sau penală.