În această perioadă atât de critică, pompierii militari suceveni au de făcut față și unei alte probleme deosebite pe care sucevenii o provoacă prin ignoranță și inconștiență. Oamenii nu numai că nu stau mai mult prin case, însă dau foc pe terenuri pentru a arde vegetația și scapă arderile de sub control. Problema este deja acută de câteva zile, iar pompierii sunt nevoiți să își canalizeze cele mai multe resurse în această direcție.
La 12 astfel de incendii au intervenit pompierii militari pe parcursul zilei de miercuri, în localitățile Vama, Vicovu de Sus, Marginea, Siret, Costileva, Cârlibaba, Putna, Capu Codrului, Straja, Frătăuții Noi și Stroiești. În ultima localitate s-au înregistrat și cele mai mari suprafețe afectate, în două incendii, respectiv 15 hectare, la primul, și 10 hectare, la al doilea.
Incendiu de vegetație, extins și la anexa gospodărească a unei bătrâne care a făcut atac de panică
Câteva exemple spun totul despre gradul de inconștiență al unora dintre suceveni.
O anexă gospodărească a fost cuprinsă de flăcări, în cartierul siretean Pădureni, iar proprietara, în vârstă de 88 de ani, a ajuns la spital cu atac de panică. Incendiul a pornit de la un foc deschis în spații deschise, făcut în urma curățeniei de primăvară. Casa și anexele femeii au fost salvate de pompierii militari în ultima clipă.
Probleme destul de mari au fost și la Marginea, unde un incendiu de vegetație uscată s-a propagat de pe un teren viran la o societate comercială, unde a ars un perete din fibră de sticlă de la o construcție, pe aproximativ 15 mp. Pompierii au avut parte de o intervenție la limită și aici.
Mobilizare mare la Cârlibaba, unde un incendiu s-a extins pe 4 hectare
Incendiul cel mai întins s-a produs pe raza comunei Cârlibaba, unde un foc în aer liber a pus în pericol fondul forestier și unde au ars aproximativ 4 hectare de vegetație uscată și de islaz împădurit. La fața locului au intervenit pompierii militari de la Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Suceava, Fălticeni și Rădăuți, precum și lucrători ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență și de la Ocolul Silvic Cârlibaba.
”Peste 8 ore de luptă cu flăcările, pe un teren accidentat, în condiții de vânt și curenți ascendenți, cu vegetație uscată și resturi de exploatare forestieră, foc ce s-a extins foarte rapid și a pus în pericol fondul forestier învecinat. Chiar dacă lipsa apei a reprezentat una dintre marile probleme, forțele de intervenție au reușit să lichideze ultimele focare aproape de ora 23:00, iar peste noapte, o parte dintre acestea au rămas în supraveghere pentru ca incendiul să nu reizbucnească. Fondul forestier a fost salvat”, a descris intervenția Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al pompierilor militari suceveni.
Acolo unde au fost identificați autorii, inspectorii de specialitate ai pompierilor militari suceveni au acordat de la începutul anului amenzi în cuantum total de 22.500 de lei. Chiar și așa, și cu atât mai mult în criza mondială actuală, oamenii par să rămână la fel de inconștienți.
Recomandările ISU sunt următoarele:
- nu utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timpul nopţii şi pe timp de vânt;
- nu utilizaţi focul deschis la distanţe mai mici de 100 de metri faţă de construcții
- arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, a deşeurilor şi a altor materiale combustibile efectuaţi-o în locuri special amenajate (gropi ş.a.);
- interesaţi-vă la Primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;
- arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale efectuaţi-o numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil Serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din cadrul Primăriei;
- asiguraţi supravegherea permanentă a arderii şi stingeţi jarul după încetarea acesteia.
Alte 8 incendii joi. O bătrână de 82 de ani a suferit arsuri serioase
Din păcate, problemele au rămas aproape la fel de acute și pe parcursul zilei de joi, când pompierii au fost alertați cu privire la alte 8 incendii de vegetație uscată.
A fost și un caz dramatic, la Gropeni, în comuna Bălcăuți, unde în urma unui astfel de incendiu o femeie de 82 de ani a suferit arsuri se gradul I si II pe 15% din suprafața corpului. Femeia urma să fie transferată de către un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean la Iași.