Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a început amenajarea unui laborator de diagnosticare moleculară pentru coronavirus. Managerul spitalului, Vasile Rîmbu, a declarat, marți, că laboratorul va fi amenajat în spațiul în care a funcționat fostul laborator de chirurgie intervențională. Potrivit lui Rîmbu, este vorba despre un parteneriat cu Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, care furnizează aparatul special pentru diagnosticare moleculară (Real Time PCR), iar spitalul cumpără kiturile și instruiește în regim de urgență specialiștii. „Am făcut deja comanda pentru kituri, sperăm ca în două săptămâni să le avem și până atunci să instruim și personalul care să facă aceste teste prin care se stabilește în câteva ore dacă virusul COVID-19 este sau nu prezent în organismul pacientului”, a afirmat managerul Spitalului de Urgență.
În această etapă, diagnosticul molecular pentru pacienții din județul Suceava se face la Centrul regional din Iași. Conform procedurilor legale, acum diagnosticarea moleculară se face în cele şapte centre de boli infecțioase care au capacitate de diagnostic și testare din București (două unități sanitare), Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Constanța și Craiova. Centrelor de testare din Capitală li se adaugă și Laboratorul de referință acreditat OMS al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino", care contribuie, alături de unitățile sanitare, la creșterea capacității de diagnosticare cu dotările existente.
Deocamdată nu sunt probleme cu efectuarea testelor pentru că numărul celor testați este încă redus, „dar trebuie să ne pregătim”, a precizat Rîmbu.
De asemenea, a mai spus acesta, cât de curând, poate chiar la sfârșitul acestei săptămâni, spitalul va primi și teste rapide. Testele rapide nu stabilesc prezența virusului în organism, ci a anticorpilor. Se fac din sânge, asemănător celor de glicemie.