Polițiștii Secției Rurale Gălănești, cu sprijinul unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți, au acționat în cazul unui grup de hoți care în decurs de câteva săptămâni a comis cel puțin șase furturi, pe raza comunei Voitinel. Cazul are o componentă ieșită din comun. Hoții vizau case bătrânești, nelocuite, în care căutau covoare și haine confecționate artizanal, obiecte tradiționale de port și tot felul de bunuri de acest gen, a căror valoare de piață crește.
Numai dintr-o singură casă au fost furate 5 covoare de mână țesute manual, o scoarță veche, 2 pături tip cergi, 4 covorașe, 4 cămăși bărbătești, 5 catrințe și 3 fețe de masă.
Prejudiciul a fost estimat la 8.000 de lei.
Articolele vestimentare vândute erau valorificate persoanelor care comercializează lucruri tradiționale la mănăstirile din zona Gura Humorului.
Până în prezent, oamenii legii au reușit să documenteze 8 furturi din Voitinel, două din Bilca și unul din Vicovu de Jos, dar potrivit informațiilor existente sunt și alte victime.
Pentru a aduna probe, anchetatorii au solicitat emiterea unor autorizații pentru percheziții la locuințele suspecților. Un judecător din Rădăuți a aprobat aceste percheziții, astfel încât polițiștii din Gălănești, cu sprijinul a două grupe ale SAS, au putut descinde la locuințele din Voitinel ale suspecților.
Romică Ioan Oancea, din Voitinel, este considerat coordonatorul activităților de furt, precum și principalul beneficiar al bunurilor provenite din furturi
Acolo unde nu au găsit articole tradiționale, hoții au furat ce au găsit mai de valoare:
”În urma perchezițiilor s-au identificat și ridicat bunuri de uz gospodăresc, IT, un covor tradițional și încălțăminte despre care existau probe că provin din furturi. În cadrul activităților de cercetare penală ce au urmat, o parte din bunurile recuperate au fost recunoscute procedural de către persoane vătămate în dosarul penal în cauză, iar pentru restul în perioada imediat următoare urmează activități procedurale de inventariere și recunoaștere în alte dosare penale cu autori necunoscuți, unde sunt înregistrate fapte cu mod de operare asemănător”, se arată într-un comunicat al IPJ Suceava.
Aproape 80% din bunurile furate au fost recuperate.
Suspectul principal, coordonatorul grupării, a fost reținut pentru 24 de ore, după care i s-a impus măsura controlului judiciar.