Temperaturile scăzute înregistrate în ultimele trei nopți în județul Suceava pot pune în pericol mugurii timpurii apăruți la unii pomi fructiferi, cunoscuți pentru graba de a intra în perioada de vegetație. Vorbim aici de mugurii apăruți la pomi fructiferi precum zarzăr, vișin sau cireș, la care mugurii apar după primele perioade însorite ale primăverii. Evoluția climei a fost de așa natură în ultimele săptămâni, încât acest val de frig a găsit copacii din zona noastră precum se aflau la mijlocul lunii aprilie în alți ani, cu primăveri mai reci. În încercarea de a ne informa despre efectele asupra pomilor fructiferi înregistrate în urma valului de aer rece din ultimele nopți, am luat legătura cu Mircea Costișevschi, președintele Asociației Pomicole Fălticeni, care ne-a declarat: ”Chiar dacă au fost minus 6, minus 7 grade Celsius, la nivelul livezilor de măr, păr sau prun din județul Suceava nu cred că au fost înregistrate probleme, întrucât vegetația nu a explodat încă, cum s-a petrecut în sudul țării, unde au fost înregistrate destule zile cu temperaturi de peste 20 de grade.”
Duțu Haralampie, directorul Direcției Agricole Suceava, spune că efectele înghețului din ultimele nopți va fi evaluat în următoarele zile, după încălzirea vremii:
”Specialiștii spun că nu se poate da un răspuns după manifestarea acestor temperaturi negative într-una sau două nopți. La această oră nu avem copaci înfloriți, sunt doar copaci înmuguriți, iar discuția este legată de modul în care se comportă mugurii după câteva nopți de temperaturi negative. Au fost vizați de acest fenomen mugurii zarzărilor, vișinilor și cireșilor, care sunt ceva mai dezvoltați. Noaptea care va urma va fi a treia înregistrată în zonă cu temperaturi negative (minus 5, minus 6 grade Celsius), iar în cursul zilelor următoare, pe joi, vineri, specialiștii vor putea da un verdict în privința afectării lor de îngheț.”
Vremea se va încălzi începând de astăzi, specialiștii sperând într-o primăvară cu temperaturi care să nu pună în pericol producția de fructe din acest an.