marţi, 17 mar 2020 - Anul XXV, nr. 63 (7368)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Situație de criză

România a intrat oficial în stare de urgență, după ce Klaus Iohannis a semnat decretul prezidențial

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat, luni, decretul prin care se instituie starea de urgență pe întreg teritoriul României, pe o perioadă de 30 de zile. Șeful statului a spus că pandemia cauzată de răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus nu poate fi stopată decât prin măsuri excepționale, el prezentând o parte din aceste măsuri care urmează să fie luate, în baza decretului pe care l-a semnat. De precizat că decretul președintelui României a fost publicat deja, de luni, în Monitorul Oficial, prevederile acestuia intrând deja în vigoare. „Aceste măsuri vizează sănătatea publică, domenii sociale și economice, dar vizează, deopotrivă, și îngrădirea exercitării unor drepturi și libertăți fundamentale”, a spus Klaus Iohannis. El a arătat că o serie de măsuri vor fi luate în funcție de evoluția răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus.

 

Unitățile școlare sunt închise pentru protejarea copiilor, elevilor și studenților

O primă măsură concretă este închiderea școlilor, pentru protejarea copiilor, elevilor și studenților, astfel încât activitatea din învățământul preuniversitar și universitar se suspendă pe toată perioada stării de urgență.

În decretul semnat de președintele României se stabilesc în primul rând măsurile de primă urgență cu aplicabilitate directă și imediată, în domenii precum ordine publică, economic, sănătate, muncă și protecție socială, justiție și afaceri externe. Pe lângă închiderea școlilor, o altă măsură de primă urgență, cu aplicabilitate directă, este aceea că pe durata stării de urgență, autoritățile administrației publice centrale și locale vor lua măsuri pentru organizarea activității astfel încât să fie evitat, pe cât posibil, contactul direct între persoane, inclusiv prin utilizarea mijloacelor electronice de comunicare. De asemenea, autoritățile și instituțiile publice stabilesc măsurile care se impun pentru asigurarea desfășurării optime a activității, cu respectarea regulilor de disciplină sanitară stabilite de autoritățile cu atribuții în domeniu, inclusiv prin hotărârile Comitetului Național privind Situațiile Speciale de Urgență, urmărind cu prioritate asigurarea prevenției și reducerea riscului de îmbolnăvire. De precizat că în decret se arată că polițiștii, jandarmii, alți agenți ai forței publice, după caz, sunt obligați să sprijine îndeplinirea promptă și efectivă a măsurilor cu privire la asigurarea desfășurări optime a activităților autorităților și instituțiilor publice.

Vă prezentăm în continuare o parte din măsurile de primă urgență pe fiecare domeniu în parte.

Domeniul ordine publică

  • Poliția Locală se subordonează operațional Ministerului Afacerilor Interne.
  • Serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor se subordonează operațional unităților teritoriale de poliție, care stabilesc activitățile de sprijin pe care acestea le execută.
  • Serviciile publice de ambulanță se subordonează operațional inspectoratelor pentru situații de urgență.
  • Ministerul Apărării Naționale sprijină, la cerere, Ministerul Afacerilor Interne pentru asigurarea pazei și protecției unor obiective/zone, transportul de efective, materiale și tehnică pentru îndeplinirea misiunilor specifice, triaj epidemiologic, asistență medicală și alte misiuni în funcție de evoluția situației.

Domeniul economic

  • Guvernul poate adopta măsuri de susținere a operatorilor economici din domeniile afectate de COVID-19.
  • Pentru combaterea răspândirii infecțiilor cu COVID-19, autoritățile publice centrale pot rechiziționa unități de producție materiale și echipamente necesare combaterii acestei epidemii.
  • Autoritățile publice centrale, precum și entitățile juridice în care statul este acționar majoritar pot achiziționa în mod direct materiale și echipamente necesare combaterii acestei epidemii.
  • Pe perioada stării de urgență se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică (energie electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanți etc.), în limita prețului mediu din ultimele 3 luni înaintea declarării stării de urgență.

Domeniul sănătății

  • În structurile Ministerului Afacerilor Interne, în unitățile sanitare și în serviciile de asistență socială se poate angaja fără concurs, la nevoie, pe durată determinată de 6 luni, personal contractual medical, personal auxiliar, farmaciști, personal de laborator și alte categorii de personal contractual necesare.
  • În cazul achiziției de medicamente de către unitățile sanitare pentru tratarea pacienților cu COVID-19, prețurile medicamentelor pot depăși prețurile maximale aprobate de Ministerul Sănătății.
  • Decontarea concediilor medicale acordate persoanelor aflate în carantină pentru COVID-19 va fi realizată cu prioritate prin asigurarea de sume suplimentare în bugetul FNUASS la nivelul necesar.
  • Prin ordin al ministrului sănătății se stabilesc măsurile de sprijinire a persoanelor izolate la domiciliu, ca urmare a măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19. Măsurile de sprijin se pun în aplicare de autoritățile administrației publice locale. Cheltuielile necesare se asigură prin transfer între bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, și bugetele locale.

Domeniul muncii și protecției sociale

  • Guvernul poate sprijini angajatorii și angajații afectați de efectele crizei COVID-19, prin derogări de la prevederile legale în vigoare.
  • Prin ordin al ministrului Muncii și Protecției Sociale se stabilesc măsuri de protecție socială pentru angajați și familiile acestora din sectoarele economice a căror activitate este afectată sau oprită total sau parțial prin decizii ale autorităților publice, pe perioada stării de urgență.
  • Pe perioada stării de urgență, prevederile Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, nu se aplică angajaților sistemului național de apărare, angajaților din penitenciare, personalului din unitățile sanitare publice și altor categorii stabilite prin ordin al ministrului Afacerilor Interne, al ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și al ministrului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, după caz.
  • Pe durata stării de urgență, are loc suspendarea efectuării controalelor la angajatori, de către Inspectoratele Teritoriale de Muncă, cu excepția controalelor dispuse de către ministrul Muncii și Protecției Sociale, a celor dispuse de Inspecția Muncii pentru punerea în aplicare a hotărârilor Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, a celor necesare pentru a da curs sesizărilor prin care se reclamă săvârșirea unor fapte cu un grad ridicat de pericol social și pentru cercetarea accidentelor de muncă.
  •  Se menține valabilitatea contractelor colective de muncă și a acordurilor colective pe perioada stării de urgență.
  • Pe perioada stării de urgență se interzice declararea, declanșarea sau desfășurarea conflictelor colective de muncă în unitățile sistemului energetic național, din unitățile operative de la sectoarele nucleare, din unitățile cu foc continuu, din unitățile sanitare și de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, din transporturile pe căile ferate, din unitățile care asigură transportul în comun și salubrizarea localităților, precum și aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă.

 

Domeniul justiție

Pentru domeniul justiției, Klaus Iohannis a spus că în această perioadă, activitatea de judecată va continua doar în cauzele de urgență deosebită. El a arătat că lista acestor cauze se stabilește de conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție și, respectiv, de colegiile de conducere ale curților de apel, iar Consiliul Superior al Magistraturii va da îndrumările necesare asigurării unor practici unitare. „Pentru judecarea proceselor, instanțele pot da termene scurte, de la o zi la alta sau chiar în aceeași zi, și vor dispune măsurile necesare pentru desfășurarea ședințelor de judecată prin videoconferință”, a mai precizat șeful statului.

 

Interzicerea circulației rutiere sau feroviare poate fi dispusă doar dacă este absolut necesar

Klaus Iohannis a mai declarat că pe lângă aceste măsuri, în decret sunt stabilite și măsuri de primă urgență cu aplicabilitate graduală, „atunci și numai atunci când este absolut necesar”. Printre aceste măsuri se numără închiderea graduală a punctelor de trecere a frontierei de stat, limitarea sau interzicerea circulației vehiculelor sau a persoanelor în/spre anumite zone ori între anumite ore, precum și ieșirea din zonele respective, interzicerea graduală a circulației rutiere, feroviare, maritime, fluviale sau aeriene pe diferite rute, sau închiderea temporară a unor restaurante, hoteluri, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociațiilor și ale altor localuri publice. O altă măsură graduală ar putea fi și identificarea și rechiziționarea de stocuri, capacități de producție și distribuție, de echipamente de protecție, dezinfectanți și medicamente utilizate/utilizabile în tratarea COVID-19, dar și limitarea activității spitalelor publice la internarea și rezolvarea cazurilor urgente.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România a intrat oficial în stare de urgență, după ce Klaus Iohannis a semnat decretul prezidențial.
 Vizualizări articol: 1653 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România a intrat oficial în stare de urgență, după ce Klaus Iohannis a semnat decretul prezidențial0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei