Conducerea Universității „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) vine cu o serie de noutăți în ceea ce privește organizarea procesului de predare din instituție, reducerea și transformarea orelor de curs în ore de aplicații fiind una dintre măsurile gândite.
Alături de alte schimbări, instituția vrea să se ralieze noilor tendințe ale societății, o societate „5.0”, care se axează pe digitalizare la toate nivelurile.
„Ne îndreptăm spre societatea 5.0, o societate ce se pare că va fi dominată de roboți umanoizi, de autovehicule care funcționează și merg fără șofer, în care inteligența artificială va fi regăsită aproape în toate locurile care ne înconjoară. Și universitatea noastră se raliază unui asemenea progres. Putem considera că suntem în a patra etapă de dezvoltare a instituției și ne îndreptăm spre a cincea etapă de dezvoltare a Universității, o etapă în care vom avea un număr mult mai mare de ore de aplicații la cursuri. Deja am pornit un program de reducere și de transformare a orelor de curs în ore de aplicații astfel încât să ajungem la un alt raport în acest domeniu”, a declarat rectorul USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, în cadrul unui eveniment găzduit de instituție în data de 6 martie.
Acesta a mai arătat că USV vrea să pună mai mult accent pe cursurile de dezvoltare a competențelor antreprenoriale.
De asemenea, instituția se pregătește să facă parte dintr-o rețea europeană de universități, împreună cu mari universități de prestigiu din Europa, o rețea în care unul dintre obiective este cel de asigurare a cel puțin unei mobilități pe durata studiilor, pentru cel puțin 50% dintre studenții universității.
„Este un obiectiv extrem de provocator, dar suntem bine pregătiți, atât din punct de vedere logistic, în sensul acordurilor de parteneriat încheiate cu universitățile europene, cât și din punct de vedere financiar pentru susținerea acestor mobilități”, menționa Popa la acea dată.
În prezent, la Universitatea„Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) sunt suspendate toate activitățile didactice ”față în față” pentru perioada 12 martie - 1 aprilie (inclusiv), în vederea prevenției și monitorizării răspândirii infecției cu coronavirus (COVID-19).
De asemenea, căminele studențești se vor închide începând cu data de 16 martie până la finalul perioadei de suspendare, cu excepția unuia.