Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava revine asupra adresei potrivit căreia cadrele didactice trebuie să fie prezente în școli pe toată perioada de suspendare a cursurilor și transmite că această decizie rămâne la latitudinea directorilor de școli.
Insp. Cezar Anuței, purtătorul de cuvânt al instituției, a transmis că ”Referitor la programul de lucru din această perioadă, conducerea unităților de învățământ preuniversitar va stabili programul de lucru al angajaților, așa cum a comunicat și Ministerul Educației”.
Același regim se aplică și personalului auxiliar și nedidactic.
Anuței a mai menționat că potrivit adresei 79 din 10 martie, Ministerul Educației asigură întreg personal din unitățile de învățământ preuniversitar de stat și particular acreditat că, referitor la drepturile salariale, nu va fi afectat de măsurile dispuse privind suspendarea cursurilor.
Adresa inițială a IȘJ a stârnit revoltă
Reamintim că în cursul zilei de marți, IȘJ Suceava a transmis unităților de învățământ o serie de precizări referitoare la perioada 11 – 22 martie, când cursurile în învățământul preuniversitar sunt suspendate.
Documentul preciza că toate cadrele didactice trebuie să fie prezente în unitățile de învățământ pe toată perioada de suspendare a cursurilor, iar personalul auxiliar și nedidactic va avea program normal.
Prevederile transmise de IȘJ Suceava au fost criticate de cei vizați de această măsură.
Referitor la adresa din data de 10 martie, prof. Giani Leonte, liderul Alianței Sindicatelor din Învățământ (ASI) Suceava, menționează: „Personalul din școli trebuie să stea acasă. În condițiile în care se impune de urgență dezinfectarea unităților școlare, de ce ar trebui profesorii, personalul didactic-auxiliar și nedidactic să fie prezenți în școli? Ce se întâmplă într-o unitate liceală cu 60-100 de cadre didactice, unde să stea, au loc în cancelarie? Pe de altă parte, dacă orele vor fi recuperate, de ce trebuie să vină profesorii la școală? Vor fi plătiți de două ori?
Suspendarea procesului de învățământ înseamnă închiderea școlilor, deci fără elevi, profesori, personal auxiliar și nedidactic în perimetrul școlii.
Hotărârea Comitetul Național pentru Situații de Urgență a fost emisă într-o situație de forță majoră tocmai pentru a preveni răspândirea coronavirusului, iar punctul nostru de vedere este că toţi salariaţii trebuie să stea acasă. Art. 352 din Noul Cod Penal prevede că <nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă>”,