Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava are pregătite, la acest moment, 18 paturi cu echipamente complete de terapie intensivă pentru potențiale cazuri grave de infecție cu coronavirus, a declarat, ieri, managerul Vasile Rîmbu. Toate saloanele sunt dotate cu injectomate, monitoare de monitorizare a funcțiilor vitale și cu șapte ventilatoare, cu posibilitate de completare până la 18 și chiar mai mult, în caz de necesitate. „Avem un potențial de 72 de paturi de terapie intensivă, în caz de nevoie. Avem echipamente medicale, avem logistica și resursă umană calificată în boli infecțioase și terapie intensivă”, a subliniat managerul Vasile Rîmbu, menționând că spitalul a încheiat contracte de prestări servicii și de gărzi cu încă doi medici specializați în terapie intensivă.
De asemenea, a spus Rîmbu, secția Boli infecțioase are circuite separate pentru persoanele care ar putea fi infectate cu coronavirus și pentru cele cu alte afecțiuni infecțioase, inclusiv respiratorii, astfel încât cele două categorii de pacienți să nu ajungă în contact. Două pavilioane de la Spitalul Vechi – secția Dermatologie și Geriatrie – sunt pregătite pentru internarea și izolarea potențialilor oameni infectați cu coronavirus.
De remarcat că odată cu creșterea numărului de cazuri de persoane pozitive, la nivel național, s-a redus numărul de prezentări în UPU și la cabinetele de boli cronice, oamenii venind la spital doar pentru urgențe reale.
Până în acest moment, situația de fapt nu a impus limitarea internărilor în Spitalul de Urgență Suceava, dar lucrurile sunt în dinamică.
Internările programate în spitale ar putea fi interzise, dacă va crește numărul de îmbolnăviri cu coronavirus
Ieri, ministrul Sănătății, Victor Costache a prezentat Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor, in contextul actual COVID-19. Potrivit acestuia, în perioada următoare, în spitalele coordonate de Ministerul Sănătății vor fi limitate internările programate, în raport cu gradul de ocupare al paturilor (inclusiv paturi ATI) și evoluția epidemiologică locală. „În funcție de dinamica situației se va putea decide chiar interzicerea internărilor programate”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.
Spitalele vor raporta zilnic în sistemul electronic centralizat al Centrului de coordonare situația ocupării paturilor. „Această măsură se impune atât pentru a asigura capacitatea de preluare a cazurilor de către spitale, cât și pentru gestionarea corectă și eficientă a resurselor materiale și umane”, se precizează în comunicat.
Responsabililor din domeniul sanitar li se cere să asigure „o comunicare publică adecvată” pentru ca, în această perioadă, „publicul să se adreseze spitalelor doar pentru situații de urgență”. Se urmărește evitarea aglomerărilor în unitățile sanitare.
În funcție de contagiozitatea cazurilor non-coronavirus se vor stabili spitalele de suport, în care să fie transferați pacienți din spitalul de boli infecțioase. Într-o primă fază, se recomandă ca spitalele de suport să nu fie reprezentate de spitalele importante de urgență din zonă, care pot asigura asistența medicală pentru celelalte urgențe medico-chirurgicale. Pot fi incluse în rețeaua de spitale de suport și spitale din alte județe, preponderent cele cu secții de Boli Infecțioase, precum și spitalele din alte rețele decât ale Ministerului Sănătății ( Ministerul Transporturilor, Ministerul Apărării Naționale, spitale private).