Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava a transmis unităților de învățământ o serie de precizări referitoare la perioada 11 – 22 martie, când cursurile în învățământul preuniversitar sunt suspendate.
Directiva este semnată de inspectorul general Grigore Bocanci și conține lămuriri cu privire la activitatea personalului din școli în acest interval, înscrierea la pregătitoare, olimpiade, activități etc.
Astfel, potrivit documentului, cadrele didactice își vor primi salariile și vor fi prezente în unitățile de învățământ pe toată pe toată perioada de suspendare a cursurilor, iar personalul auxiliar și nedidactic va avea program normal.
”La nevoie, activitatea Consiliului profesoral se poate desfășura”, se arată în document.
Platformele educaționale vor fi folosite cu titlul de recomandare și nu cu titlul de obligativitate.
De asemenea, școala va decide modalitatea de recuperare a orelor, urmând să întocmească un plan de recuperare.
„Se suspendă orice deplasare pentru orice program de studii, se suspendă toate olimpiadele, simpozioane, activități în cadrul proiectelor și concursuri școlare, se suspendă toate programele after school din unitățile de învățământ, dar și antrenamentele elevilor de la Liceul cu Program Sportiv și Club Școlar Sportiv”, mai transmite IȘJ Suceava.
Cât despre înscrierea la clasa pregătitoare, acestea continuă online, urmând ca validarea lor să se facă în prima săptămână după reluarea cursurilor (termenul de înscriere va fi prelungit cu o săptămână și, implicit, se va prelungi evaluarea psihosomatică).
„Ne jucăm de-a prevenția și riscăm sănătatea tuturor”
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) nu este de acord cu directiva transmisă de inspectoratele școlare și solicită Guvernului ca, în perioada suspendării cursurilor școlare, să rămână acasă, pe lângă elevi, și cadrele didactice, personalul didactic auxiliar și nedidactic.
„Nu credem că este benefică prezența cadrelor didactice, dar nici a personalului didactic auxiliar și a celui nedidactic în unitățile școlare, în condițiile în care și aceste persoane pot transmite virusul. Pe perioada suspendării cursurilor școlare, trebuie făcută dezinfecția spațiilor de învățământ de către cei care au această atribuție. În caz contrar, nu facem decât să umblăm cu jumătăți de măsură, ceea ce se va dovedi ineficient cu totul în această situație specială.
Federația noastră consideră că este oportun ca în acest context de alertă națională să fie suspendată orice activitate școlară sau extrașcolară, prin care părinții sau copiii sunt expuși spațiilor aglomerate. În acest sens considerăm că ar trebui amânată evaluarea psihosomatică pentru copiii ai căror părinți solicită înscrierea la clasa pregătitoare, înainte de împlinirea vârstei de șase ani”, spun sindicaliștii.
FSLI consideră, de asemenea, că Ministerul Educației și Cercetării trebuie să identifice cele mai bune soluții pentru recuperarea materiei corespunzătoare perioadei în care cursurile școlare sunt suspendate. O variantă ar fi ca în cadrul programului “Școala altfel” să fie recuperată materia școlară.