luni, 9 mar 2020 - Anul XXV, nr. 56 (7361)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Rolul polifenolilor în stoparea îmbătrânirii

Unii oameni ar putea susține că îmbătrânirea este soarta noastră firească și nu poate fi încetinită. Cursul natural al îmbătrânirii este o deteriorare lentă a metabolismului celulelor, însă procesul prin care celulele sunt oxidate și distruse de radicalii liberi poate fi asemănat cu dezvoltarea în corp a unor boli cum ar fi cancerul. Acest tip de îmbătrânire nu este inevitabil și nu trebuie privit ca o îmbătrânire firească, putând fi prevenit prin consumarea cu regularitate de alimente bogate în polifenoli.

Substanțele fitochimice – cele care dau gust, miros și aspect mâncărurilor noastre – sunt probabil unele dintre cele mai puternice instrumente pe care le avem la dispoziție în lupta împotriva îmbătrânirii. Beta-carotenul, luteina, licopenul sunt ingredientele aromelor puternice, ale gustului amar și ale culorilor vii ale plantelor și se găsesc în natură în peste 10.000 de varietăți. Aceștia, alături de mulți alții, mai sunt denumiți și polifenoli, substanțe cu un puternic rol antioxidant. Când mâncăm plante în culori vii și cu miros și gust îmbietor, polifenolii conținuți de ele vor acționa în corpul nostru pentru neutralizarea tuturor radicalilor liberi, transformându-i la loc în oxigenul atât de necesar menținerii vieții.

Polifenolul numit antocianină este substanța care dă culoarea unui fruct sau unei legume. O regulă de bază spune: cu cât este mai profundă culoarea, cu atât fructul este mai bogat în polifenoli care acționează ca antioxidanți pentru plantă și sunt modalitatea prin care ea se protejează de radicalii liberi sau de oxigenul reactiv. Există un test de laborator pentru măsurarea puterii de protecție a unei plante – testul ORAC: Oxygen Radical Absorbance Capacity. Coacăzele, prunele și strugurii dovedesc capacități deosebite în reducerea inflamațiilor prin eliminarea radicalilor liberi. O stare de inflamare redusă în organism are un efect profund în apărarea împotriva bolilor arterelor coronariene. Polifenolii din morcov pot îmbunătăți vederea de noapte și ajută la prevenirea cataractei. Există dovezi științifice că polifenolii au un efect puternic de anti-îmbătrânire și încetinesc procesul de ridare a pielii. Unul din motivele cele mai serioase pentru a mânca fructe și legume bogate în polifenoli este dat de studiile care arată că polifenolii derivați din plante pot declanșa apoptoza – procesul care produce reciclarea celulelor și a proteinelor defecte. Apoptoza poate ajuta la reciclarea reziduurilor de proteine defecte din creier, care cauzează demența, boala Parkinson și boala Alzheimer.

În 2005, cercetătorii japonezi și în 2010, cercetătorii coreeni au descoperit că ketona de zmeură, compusul fenolic natural care le conferă fructelor roșii de zmeură aroma, ne ajută și să pierdem din greutate. Studiile japoneze și cele coreene ulterioare arată că această ketonă stimulează un hormon numit adiponectină care reglează procesarea zaharurilor și a grăsimilor din celule, accelerând descompunerea grăsimii. Un studiu recent din China a descoperit că aceeași ketonă de zmeură îmbunătățește sensibilitatea la insulină și reduce grăsimea din ficat.

Turmericul face parte din familia ghimbirului și rădăcina sa conține fenoli. Studiile recente arată că ingredientul activ din turmeric, curcumina, poate stimula apoptoza, distrugând celulele canceroase, poate încetini procesul de dezvoltare a leucemiei, protejează de boala Alzheimer prin diminuarea depozitelor de proteine defecte din creier și încetinește dezvoltarea sclerozei multiple. De asemenea, turmericul este capabil chiar să blocheze formarea de beta-amiloid, substanță asociată cu boala Alzheimer. Locuitorii din Okinawa au majoritar o viață foarte lungă și una dintre cele mai reduse rate de apariție a bolilor Alzheimer și cancer. Se consideră că secretul longevității lor constă, în afară de obiceiul de a se opri din mâncat înainte să se sature, și în pasiunea pentru consumul de ceai de turmeric. Deci, proprietățile antiinflamatoare și antioxidante ale turmericului oferă o protecție optimă în fața bolilor legate de stilul de viață.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rolul polifenolilor în stoparea îmbătrânirii.
 Vizualizări articol: 1604 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 17 voturi
Rolul polifenolilor în stoparea îmbătrânirii5.0517

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei