Invitat la întâlnirea semestrială a directorilor de școli pentru a evidenția parteneriatul dintre Instituția Prefectului și instituțiile de învățământ sucevene, subprefectul Daniel Prorociuc a ținut să mai pună în cârca jurnaliștilor o bâlbă a autorităților din județ.
Dorind să sublinieze importanța „cooperării și comunicării” în relațiile interinstituționale, subprefectul a oferit ca exemplu întoarcerea unui grup de romi din Italia la Mironu, în contextul răspândirii infecției cu coronavirus, eveniment despre care presa ar fi furnizat o serie de fake news.
„E o întâmplare petrecută recent, în zona Valea Moldovei, în care aceste lucruri (n.r. - cooperarea și comunicarea) au contat, pentru ca într-o perioadă delicată în care ne aflăm să nu apară pe piață fake news-uri sau știri false sau acest concept de infodemie (n.r. - abundență de știri mai mult sau mai puțin exacte) al domnilor jurnaliști, privind acest subiect sensibil al coronavirusului”, a menționat Prorociuc în alocuțiunea sa.
Informația inițială, precum că 300 depersoane din satul Mironu au revenit brusc din Italia acasă, de teama noului coronavirus, s-a regăsit și într-o adresă oficială pe care școala din Mironu a adresat-o primăriei și Direcției de Sănătate Publică.
Așadar, nu un fake news, nu o informație exagerată de „domnii ziariști”, ci transmisă de o autoritate locală unei publicații de presă.
Iar primele materiale de presă, dar și cele mai promovate în mediul online, privind întâmplarea de la Mironu, au fost publicate de Monitorul de Suceava.
Ulterior difuzării știrii din 24 februarie, autoritățile au venit cu mai multe versiuni, ca număr de persoane și zona de plecare din Peninsulă, despre romii veniți din Italia la Mironu. Instituția Prefectului a comunicat atunci că au fost depistate doar 14 persoane întoarse în țară, din Italia la Mironu.
Versiuni date în spațiul public în mai puțin de 24 de ore, pentru care tot jurnaliștii ar fi, în cele din urmă, responsabili. Printre rânduri, a fost lăsat să se înțeleagă că din nou presa caută ineditul, exagerează datele, iar autoritățile dezamorsează senzaționalul aruncat în spațiul public.
La acea dată, chiar primarul din Valea Moldovei a acuzat jurnaliștii de difuzarea de fake news-uri, referindu-se la informațiile pe care el le-a furnizat telefonic jurnaliștilor.
Contactat ulterior pentru a lămuri declarațiile sale de la întâlnirea managerilor școlari, declarații care discreditează jurnaliștii, subprefectul Daniel Prorociuc a declarat că afirmațiile sale au vizat diverse postări cu afirmații false de pe rețelele de socializare sau de pe tot felul de site-uri obscure care difuzează informații false.