Un nou proiect european urmează a fi implementat de către reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava, în colaborare cu reprezentanții Gărzii Naționale a Ucrainei. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă comune cu părțile română și ucraineană miercuri la prânz, acest proiect făcând parte din Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020 și având ca obiect prevenirea și lupta împotriva crimei organizate și colaborarea polițienească.
Principalul obiectiv al proiectului este acela de a crea o arie de prosperitate și bună vecinătate între statele membre ale Uniunii Europene și de a găsi căi comune de rezolvare a provocărilor legate de mediu, sănătate publică, siguranță și securitate în zona transfrontalieră. Titlul proiectului este ”Consolidarea capacităților de pregătire a grupelor de acțiuni speciale prin dezvoltarea unor programe complexe de pregătire fizică și evaluare psihologică”, iar durata de implementare a proiectului este de 18 luni. Bugetul estimat al întregului proiect este de 111.000 de euro, dintre care 61.000 de euro revin Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava, iar 50.000 de euro revin Gărzii Naționale a Ucrainei, prin unitatea de la Ivano Frankivsk.
Șeful Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava, locotenent colonel Marian Mihai Lungu, a declarat în cadrul conferinței de presă organizate: ”Liderul proiectului este Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava, iar obiectivele specifice al acestuia sunt: consolidarea capacității instituționale și a capacității de intervenție prin crearea unui sistem de formare bazat pe combinarea abilităților fizice și mentale ale personalului, implementarea unui sistem de selecție pentru executarea misiunilor cu risc sporit, bazat pe evaluarea riguroasă a abilităților fizice și a capacității mentale și realizarea unui standard operațional privind tehnicile de intervenție pentru structurile specializate în combaterea criminalității organizate. Rezultatul pe care noi îl urmărim este de a încuraja dezvoltarea infrastructurii și a capacităților instituționale și de a îmbunătăți zi de zi nivelul de pregătire.”
Construirea unei piste de pregătire și a unui laborator de psihologie
Se urmărește astfel construirea unei piste de pregătire ce presupune efortul colectiv al unei grupe de intervenție și construirea unui laborator de psihologie pentru combinarea efortului fizic cu evaluarea psihologică, pentru a încadra cei mai potriviți oameni în cadrul acestor grupe ce execută misiuni cu grad de risc. Pe parcursul derulării proiectului vor avea loc întâlniri și activități de pregătite comune, prima fiind la Suceava și urmând ca pe parcursul celor 18 luni să existe vizite comune în județul Suceava și în regiunea Ivano Frankivsk.
Maiorul Guzii Vitalii, manager de proiect și ofițer în structura centrală a Gărzii Naționale a Ucrainei, a declarat în cadrul conferinței comune de presă: „Avem patru astfel de proiecte comune, două cu jandarmeria din județul Suceava și câte unul cu cei din județele Maramureș și Satu Mare, cele mai multe întâlniri fiind cu jandarmii suceveni. Obiectivul părții ucrainene este de a dezvolta un laborator psihologic mobil, poziționat la Ivano Frankivsk, în zona apropiată frontierei dintre cele două state, un altul fiind de a îmbunătăți procesul de selecție pe care noi îl avem în desfășurare.”