Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 mar 2020 - Anul XXV, nr. 53 (7358)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Dezvoltarea creierului copilului în cele 9 luni de sarcină

La un copil, chiar înainte de a se naște, o primă forță care acționează la conturarea dezvoltării cerebrale a lui este moștenirea sa genetică. Mediul intern și extern al femeii gravide joacă un rol important în dezvoltarea cerebrală a fătului. În condiții normale de sarcină, programul genetic influențează creșterea și dezvoltarea neurologică înainte de naștere, dar dacă mama trăiește într-un mediu emoțional toxic fătul va avea de suferit. De exemplu, dacă viitoarea mamă trăiește în condiții de stres extrem, în condiții de supraviețuire, există o probabilitate mai mare ca nou-născutul să aibă o circumferință craniană relativ mai mică, numărul conexiunilor sinaptice din creierul anterior să fie mai redus decât media în creierul anterior.

La numai patru săptămâni după momentul concepției, embrionul uman produce deja peste 8.000 de noi celule nervoase pe secundă, ceea ce înseamnă că, în prima parte din viață, apar cam jumătate de milion de neuroni la fiecare minut. În următoarele săptămâni, neuronii încep deja să se organizeze în zone distincte.

Pe parcursul sarcinii creierul fătului prezintă perioade distincte de creștere accelerată. O perioadă începe din al doilea trimestru de sarcină până în prima parte al celui de-al treilea trimestru. În tot acest interval creierul generează cam 250.000 de neuroni pe minut. Spre sfârșitul primului trimestru și începutul celui de-al doilea, neuronii încep să stabilească conexiuni sinaptice cu alți neuroni învecinați pentru a forma vaste rețele neurologice. Este momentul când creierul „descarcă” predispoziții și înclinații generale moștenite genetic de la generațiile anterioare. Alt puseu de creștere începe în al treilea trimestru de sarcină continuând după naștere până la aproximativ vârsta de 6 luni - 1 an. În această perioadă se înregistrează o creștere enormă a numărului total de celule nervoase. Creierul fătului se dezvoltă și desăvârșește toate structurile sau regiunile care intră în alcătuirea creierului adult. Tot în această perioadă se constată că copilul posedă în acest moment cele mai multe celule cerebrale și cele mai numeroase conexiuni sinaptice din câte va mai avea vreodată ca adult.

Numărul conexiunilor sinaptice dintre neuroni și starea lor de sănătate sunt mai importante decât numărul total al celulelor nervoase pentru că densitatea și complexitatea conexiunilor alcătuiesc sistemul de circuite care pregătesc creierul în vedere realizării unui nivel superior de învățare teoretică și practică, a întemeierii unei capacități optime de formare a deprinderilor și a unei memorii durabile.

Ne putem imagina că înainte de naștere creierul fătului e ca o companie nou înființată, care începe cu angajarea a zeci de muncitori necalificați, fără să dispună de un responsabil care să le spună unde să se ducă și ce să facă. Treptat, ei încep să ia legătura cu alți angajați, raporturile dintre ei ducând la formarea unei rețele de oameni care și-au identificat sarcinile specifice utile. Supraviețuirea companiei depinde în mai mare măsură de sănătatea grupurilor sale de rețele decât de numărul total de lucrători. Angajații care se asociază cel mai rapid în vederea creării acestor rețele sunt cei care rămân în companie. Cam după șase luni compania începe să-și selecteze personalul, eliminându-i pe cei care nu s-au integrat într-o rețea stabilă. În același timp angajările continuă în paralel cu procesul de îndepărtare a lucrătorilor ale căror servicii nu se dovedesc necesare.

Cu doar câteva săptămâni înainte de naștere, sub control genetic, neuronii care se maturizează în creierul copilului încep să concureze cu cei învecinați în vederea formării de circuite de neuroni, modificate în scopul realizării unor funcții specifice. Pe măsură ce neuronii încep să se reunească în scopul formării unor arii neuronale, cei insuficienți de rapizi în această competiție vor muri. Deoarece organizarea rețelelor nervoase începe în timpul sarcinii se poate spune că modelarea creierului în creștere este realizată majoritar de mecanismele noastre genetice înnăscute, cu participarea activă a influențelor pozitive sau negative din mediu.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dezvoltarea creierului copilului în cele 9 luni de sarcină.
 Vizualizări articol: 2430 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 23 voturi
Dezvoltarea creierului copilului în cele 9 luni de sarcină5.0523

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei