O postare a unui activist de mediu din Suceava, referitor la un transport ilegal de masă lemnoasă care a fost livrat firmei EGGER Rădăuți, a dus la blocarea tuturor livrărilor de la respectivul furnizor.
Măsura a fost luată de EGGER România, ca urmare a unei sesizări de suspiciune privind legalitatea unui transport de lemn, fiind solicitată și o anchetă a Gărzii Forestiere Suceava.
Suspiciunile asupra transportului de masă lemnoasă au apărut ca urmare a faptului că, deși avizul de transport a fost emis la Mălini, aproape de Fălticeni, mașina a fost filmată când intra în Moldovița la 14.46 și a plecat încărcată cu lemn, la 17.34.
”EGGER România a preluat, prin intermediului unei postări a reprezentantului comunității Facebook - Salvați pădurile din Bucovina, Daniel Bodnar, din data de 29.02.2020, informații care ne-au determinat să credem că există suspiciuni cu privire la un furnizor care a livrat un transport de lemn către companie în data de 25.02.2020.
Camionul a ajuns în fabrica noastră în data de 25.02.2020, ora 19:20, cu documente legale, cu un cod WoodTracking valid, înregistrat în sistemul informatic SUMAL. La acel moment, nu aveam motive să credem că există nereguli în privința încărcăturii, motiv pentru care a fost făcută recepția materialului lemnos.
Însă, informațiile apărute în spațiul public în data de 29.02.2020 cu privire la acest transport, ne-au determinat să luăm măsuri imediate și să investigăm situația. Drept consecință, am blocat colaborarea cu furnizorul și am demarat un audit asupra furnizorului în cauză”, au transmis reprezentanții EGGER.
În urma auditului, realizat de experți interni, informația postată pe pagina de Facebook mai sus menționată s-a confirmat, existând astfel o suspiciune în privința legalității provenienței lemnului livrat. Materialul lemnos în cauză a fost identificat în incinta EGGER și este depozitat separat până la soluționarea situației.
În paralel, a fost notificată Garda Forestieră Suceava, autoritatea competentă care poate face verificări amănunțite și poate stabili dacă proveniența lemnului este sau nu una legală.
”EGGER România, în calitate de companie privată, a luat toate măsurile și a făcut toate verificările, cu pârghiile de care dispune, însă, în acest caz, este necesar ca autoritățile să facă propria verificare. Toate livrările de la furnizorul în cauză rămân blocate până la finalizarea anchetei Gărzii Forestiere. În funcție de răspunsul pe care îl vom primi de la Garda Forestieră, vom decide dacă vom continua colaborarea cu acest furnizor și în viitor.
Pe această cale, le mulțumim celor care se implică și ne furnizează astfel de informații. Aceste sesizări sunt importante pentru noi și ne ajută să ne întărim și mai mult sistemele proprii de control. Așa cum am declarat în repetate rânduri anterior, în cadrul EGGER România avem zero toleranță pentru lemnul ilegal”, au adăugat reprezentanții societății de prelucrare a masei lemnoase.
Grupul EGGER deține din 2008 o fabrică în România, în Rădăuți, județul Suceava. Fabrica are aproape 900 de angajați. În Rădăuți sunt produse plăci de PAL brut și melaminat pentru industria mobilei, precum și plăci OSB pentru industria construcțiilor din lemn și sectorul retail. EGGER a investit cca. 500 milioane euro în dezvoltarea unității strategice de producție din Rădăuți într-o locație de producție complet integrată și dotată cu tehnologie de ultimă generație.