Locuitorii orașului Liteni vor plăti mai mult pentru apa pe care o consumă, dar și pentru serviciile de canalizare. Decizia a fost luată în luna decembrie a anului trecut, iar potrivit noilor tarife prețul pe care îl plătesc deja oamenii din Liteni este de 10 lei/mc.
Lenuța Balan, locuitor al Liteniului, a catalogat drept „furt la drumul mare” această majorare a prețurilor și crede că preluarea celor două servicii de către ACET începând cu data de 1 decembrie 2017 a reprezentat o „mare eroare”.
„Serviciul de apă și canal a fost preluat de la Primăria Liteni de către ACET fără să aibă loc citirea în prealabil a contoarelor și fără ca vreun cetățean să fie notificat de această schimbare. În urma preluării serviciului a avut loc și o majorare a prețului. În plus, mulți cetățeni nu au contract cu această societate nici azi, dar primesc facturi de la un nou furnizor de serviciu numit ACET. Mai mult, cetățenii au fost obligați să plătească diferența de apă consumată până la preluarea de către ACET la 1 decembrie 2017 cu prețul actualizat de această societate și nu cu cel aferent contractului încheiat cu Consiliul Local Liteni, prețul dublându-se practic”, a arătat Lenuța Balan.
Ea a afirmat că nici o lege nu-i obligă pe locuitorii din Liteni să încheie contracte cu o anumită societate și asta pentru că există libera concurență garantată de legislația din România.
Pentru a nu mai plăti sumele impuse de ACET, Lenuța Balan a venit și cu o propunere concretă.
„Soluția cea mai corectă ar fi anularea Hotărârii Consiliului Local prin care am aderat la această asociație numită AJAC și preluarea acestui serviciu în regim propriu, autonom. În acest sens, există exemple de localități care nu au aderat la AJAC și ACET, cum ar fi Dolhasca. Trebuie creată o societate comercială cu angajați de specialitate, iar unic acționar să fie Consiliul Local. O altă soluție ar fi scoaterea la licitație a acestui serviciu, la fel cum a procedat Primăria din Dumbrăveni, prin venirea unui alt operator ce oferă acest serviciu la un preț înjumătățit față de ACET, acesta extinzând rețeaua prin bani proprii. Nu în ultimul rând, trebuie consultată populația din Liteni, prin referendum, cu privire la modul de administrare a apei furnizate”, a mai arătat Lenuța Balan.
Aceasta a mai adăugat că va veni cu propuneri concrete către conducerea Primăriei Liteni și Consiliul Local Liteni pentru a cere implementarea cât mai rapidă a unuia dintre proiectele pe care le-a avansat, iar în felul acesta locuitorii de aici să plătească prețuri rezonabile pentru serviciile de apă și canalizare.
Lenuța Balan a mai precizat că prețurile tot mai mari pentru apă și canal îi determină pe locuitorii deja abonați să se deconecteze, în timp ce persoanele care nu sunt racordate sunt descurajate să încheie contracte cu ACET și AJAC.