Societatea Română pentru Astronomie Culturală (SRPAC), coordonată de conf. univ. dr. Marc Frincu, va organiza o tabără de arheoastronomie, în perioada 21-28 iunie a.c., la Biserica „Sfânta Cruce” din Pătrăuți. Custodele bisericii monument UNESCO, preotul Gabriel Herea, a declarat că, în contextul acestei tabere, la Suceava, va avea loc lansarea cărții „Vocea Soarelui la Pătrăuți”. Lucrarea „Vocea Soarelui la Pătrăuți - Simbolismul unor aliniamente solare”, semnată de Gabriel-Dinu Herea, în colaborare cu Marc Eduard Frîncu, Vladimir Ivanoici și Alice Isabella Sullivan, a apărut la Editura Universității de Vest din Timișoara sub egida SRPAC.
Preotul Herea a arătat că, în ultimii ani, biserica monument UNESCO de la Pătrăuți a devenit un subiect de cercetare pentru disciplinele arheoastronomie și geometrie în construcții. Aliniamentele solare descoperite la această biserică au fost studiate de preotul Herea și de Tudor Urcan și s-au concretizat în lucrările „Vocea Soarelui la Pătrăuți”, deja publicată, și „Pătrăuți – Geometrii Ziditoare”, semnată de Tudor-Cătălin Urcan, în pregătire pentru tipar la Editura Karl A. Romstorfer a Muzeului Național al Bucovinei. „Dat fiind că, din punct de vedere științific, până la această dată nu a fost descoperită legătura geometrică între geometriile bisericii și geometriile Soarelui/ proiecțiilor solare, am hotărât împreună cu domnul Urcan ca cele două cercetări să fie publicate în lucrări diferite”, a explicat preotul Herea.
Evenimente științifice în cadrul cărora vor fi prezentate proiecțiile solare de la Pătrăuți
Prezentarea publică a rezultatului cercetărilor de la Pătrăuți va continua cu simpozionul internațional de etnoarheologie “De la simbol la semn”, organizat de Muzeul Național al Bucovinei Suceava și Academia Română – Institutul de Arheologie din Iași, în prima parte a lunii septembrie a.c., la Muzeul de Istorie din Suceava. Vor participa 20 de specialiști din România, SUA, Italia şi Polonia, care își vor prezenta cercetările lor în acest domeniu. Atunci va fi lansată lucrarea lui Tudor Urcan, „Pătrăuți - Geometrii Ziditoare”.
Anul viitor, în data de 20 martie, la sediul Academiei Române din București se va organiza o sesiune științifică dedicată exclusiv descoperirilor de la biserica din Pătrăuți, încheiată cu vernisarea unei expoziții care va conține planșe cu informații și imagini care rezumă concluzii ale cercetărilor. Manifestarea, în cadrul căreia vor susține expuneri preotul Herea, Tudor Urcan, astronomii, matematicienii, inginerii, arhitecții și istoricii implicați, va fi moderată de academicianul Răzvan Theodorescu.
Tot anul viitor, în septembrie, în cadrul Conferinței mondiale a profesioniștilor din domeniul muzeelor, care va avea loc la Suceava, la Muzeul Național al Bucovinei va fi vernisată o expoziție, în limba engleză, care va prezenta concluziile celor două cercetări.
Menționăm că Societatea Română pentru Astronomie Culturală (SRPAC) are ca scop promovarea astronomiei culturale, adică a interferenței științei astronomiei cu domeniul cultural, istoric, social, artistic, arhitectural și etnografic, precum și a științelor conexe. Concret, astronomia culturală este definită ca un set de domenii interdisciplinare ce studiază sistemele astronomice din societățile și culturile moderne și din vechime.
Proiecțiile solare din Pătrăuți sunt unice în lume, din ceea ce se știe până acum
Reamintim că proiecțiile solare descoperite de preotul Gabriel Herea în biserica monument UNESCO de la Pătrăuţi sunt considerate, până la această dată, unice în lume pentru că se petrec la ambele solstiţii şi echinocţii şi acoperă toate simbolurile creştine legate de Iisus, de la Naştere până la Înviere. După ce rezultatele studiilor preotului, realizate în perioada 2016-2018, au fost făcute publice, proiecţiile solare au deschis un larg câmp de cercetare pentru astronomi, arhitecţi, istorici, istorici de artă etc. Ceea ce demonstrează cercetarea preotului este că nimic nu a fost construit şi pictat întâmplător la Pătrăuţi, că ziditorii bisericii aveau cunoştinţe temeinice de matematică, fizică, astronomie, artă şi au dorit să obţină aceste proiecţii. Cum a spus preotul, cei care au ridicat biserica în urmă cu peste 530 de ani „au deţinut ştiinţa relaţionării arhitecturii cu Soarele şi au dorit să o exploateze la maximum, creând o <navă cosmică> aşa cum nu mai fusese construită niciodată”.
Biserica "Sfânta Cruce” din Pătrăuţi este cea mai veche biserică păstrată dintre ctitoriile voievodului, cea mai veche biserică ortodoxă Monument UNESCO din România, cea mai veche biserică păstrată construită în stil moldovenesc, biserica cu cea mai veche pictură interioară şi exterioară din Moldova şi a făcut parte din ansamblul singurei mănăstiri de maici ctitorită de Ştefan cel Mare, destinată în special îngrijirii răniţilor din luptele purtate în preajma Cetăţii de Scaun a Sucevei.