Un grup de locuitori ai unor străzi ”de pământ” din municipiul Suceava au avut un protest inedit la finele ultimei ședințe a Consiliului Local, în care s-a pus în discuție și petiția depusă de ei, referitor la asfaltarea străzilor din zona Aleea Dumbrăvii.
Pe lângă memoriul depus în atenția aleșilor locali, aceștia au venit și la ședință, așteptând răbdători până la finele acesteia, timp de peste trei ore, pentru a li se da cuvântul.
În vreme ce unul dintre ei, desemnat reprezentant, a luat cuvântul, expunând nemulțumirea lor, alți doi locuitori, o tânără și fetița ei, au venit la masa la care se aflau consilierii locali și membrii executivului, cu două perechi de ghete de gumă, murdare cu noroiul de pe strada Pictor Dumitru Dacian.
”Reprezint interesele unor cetățeni din municipiul Suceava, de pe strada Pictor Dacian și arterele adiacente, dintre cartierul Ițcani și Burdujeni.
Anul trecut, prin programul Implicat, inițiat de Primăria Suceava, ne-am mobilizat și am ajuns pe un loc 7 sau 8, ne gândeam că vedem asfaltul până la finele anului. Când colo, anul trecut, când eram inundați de apă și veneam la serviciu numai prin gropi – mergeam cu roțile mașinilor fără să ghicim pe unde-i deal sau vale, ne-am interesat de stadiul realizării programului și am aflat că strada noastră este abia la stadiul de proiect. Ne gândeam că de 10 ani de când e strada, proiectarea e deja făcută. Le-am și propus celor de la străzi, din primărie, să facă acolo un filtru invers, să nu se mai adune apa în capătul străzii.
Dimineața când merg la muncă și văd copii care merg la școală, opresc să-i iau în mașină, să nu treacă prin noroiul de acolo. Avem 12 ani de când așteptăm, casele s-au făcut, avem apă, canalizare, gaz, am avut răbdare, dar cât?”, a spus reprezentantul locuitorilor din acea zonă, care cer să le fie asfaltate străzile.
Cel care le-a răspuns la problema ridicată a fost primarul Sucevei, Ion Lungu:
”100% aveți dreptate, este o problemă reală. Situația e cu plus și minus. E bine că s-a extins orașul și au apărut cartiere noi. Numai că acelea au luat-o înainte primăriei, care nu a putut ține pasul cu dezvoltarea imobiliară.
Sunt apărute vreo 50 de străzi noi făcute în ultimii 10 ani, nu am putut ține pasul să le asfaltăm. Avem deja patru străzi de pământ pe care le asfaltăm anul acesta – precum Traian Țăranu și Vasile Pârvan. Din bugetul aprobat anul acesta avem prinse spre realizare strada dvs. și Eugen Lovinescu. Dacă vreți să spun că mâine se asfaltează strada, nu pot, este imposibil. Dar le luăm pe rând și le facem”.
Nemulțumiți de răspuns, locuitorii de pe stradă au întrebat de ce nu s-a făcut de anul trecut, din banii alocați proiectului Implicat.
În replică, Ion Lungu le-a spus că modernizarea străzii respective, dar și a altora adiacente, nu se face doar cu 100.000 de euro, ci cu cel puțin dublul sumei, explicându-le că bugetul se face în ideea că încasările din taxe și impozite sunt de 100%, când în fapt acestea sunt undeva la 60-65%, deci fondurile pe care se mizează la început de an nu se regăsesc și în visterie, să le poți utiliza.
Cum replicile au devenit mai tăioase, fiind ridicate și ceva suspiciuni de subiect de campanie electorală, în discuție au intervenit și consilierul local Adrian Arămescu, care le-a amintit celor din zona cu probleme că personal a fost acolo anul trecut de trei ori, asigurându-se că se fac lucrări de balastare, pentru rezolvarea problemelor, precum și consilierul local Ovidiu Milici, care s-a oferit să medieze situația și să o urmărească, pentru a se asigura că problema ridicată va fi rezolvată anul acesta.
Cum locuitorii din acea zonă așteptau un răspuns mult mai concret, un termen limită până la care să fie asigurați că se asfaltează strada, au plecat nemulțumiți, considerând că nu s-au făcut înțeleși.
Cu toate acestea, primarul Sucevei le-a promis că va veni personal în teren, să vadă situația de acolo și să vadă când se va putea începe efectiv lucrul, în condițiile în care bugetul de anul acesta cuprinde deja fonduri pentru asfaltări pe câteva din străzile din acea zonă care a cunoscut o dezvoltare explozivă în ultimii 10 ani.