Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a amendat 13 agenți economici din județ pentru muncă nedeclarată. Șeful ITM Suceava, Romeo Butnariu, a declarat că în cursul lunii ianuarie a.c., inspectorii acestei instituții au efectuat 282 de controale, din care 215 în domeniul relaţiilor de muncă şi 67 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Romeo Butnariu a spus că pentru deficienţele constatate au fost aplicate 159 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 222.000 de lei. El a arătat că în urma celor 215 controale efectuate în domeniul relațiilor de muncă s-au aplicat 68 de amenzi, în valoarea de 210.500 de lei.
Șeful ITM Suceava a spus că inspectorii au depistat 14 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată. Pentru patru dintre aceștia contractele individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activității, o altă persoană a fost depistată la muncă în perioada în care contractul individual de muncă era suspendat, iar în cazul altor nouă persoane, acestea nu aveau contracte individuale de muncă. Romeo Butnariu a arătat că pentru muncă nedeclarată au fost sancționați 13 angajatori, valoarea amenzilor aplicate fiind de 160.000 de lei. Printre cele mai frecvente deficiențe constatate de inspectorii ITM în acest domeniu se numără neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, anterior începerii raporturilor de muncă, nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară și acordării concediilor de odihnă, dar și a dispoziţiilor legale referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de fiecare salariat.
Romeo Butnariu a mai spus că în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au efectuat 67 de controale, fiind aplicate 91 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 11.500 de lei. Amenzile au fost date pentru deficiențe precum neorganizarea activității de prevenire și protecție, neprezentarea listelor cu substanțele chimice folosite, dar pentru că nu s-au curățat de praf locurile și echipamentele de muncă.
Pe de altă parte, Butnariu a spus că la începutul lunii februarie a.c., în județul Suceava erau înregistrate 131.335 de contracte individuale de muncă active, din care 121.938 pe durată nedeterminată și 9.397 pe durată determinată.