Un moment emoționant care a avut loc în ședința de Consiliu Local de joi, 27 februarie, a fost cel al deciziei de înfrățire a municipiului Suceava cu o celebră comună din Ucraina, Mahala, în care populația e predominant formată din români, rude din vechea Bucovină.
Aleșii locali suceveni au fost cuceriți de carismatica primăriță din Mahala, Elena Nandriș, un personaj aparte, nepoata Aniței Nandriș Cudla, o bucovineancă cu o poveste impresionantă, ale cărei amintiri cutremurătoare sunt cuprinse în cartea ”20 de ani în Siberia”.
Invitată de către Ion Lungu să participe la ședința de Consiliu Local, Elena Nandriș a fost așezată la prezidiu, între primar și viceprimarul Lucian Harșovschi (președinte de ședință), iar în momentul discutării proiectului de hotărâre privind înfrățirea celor două localități, a luat cuvântul, pentru a le mulțumi, dar și a le aminti de ce este foarte importantă această decizie, pentru ambele părți.
Elena Nandriș a amintit de legăturile istorice dintre Suceava și zona pe care o reprezintă, de frăția de neam și de limbă română, care este extrem de importantă pentru cei aflați dincolo, peste hotare, din cauza istoriei zbuciumate, a povestit o parte din necazurile și zbuciumul lor permanent de a-și păstra identitatea etnică și culturală, dar și de legăturile de sânge care leagă Suceava de Mahala, majoritatea celor de acolo având rude aici.
Localitatea Mahala a făcut parte încă de la înființare din regiunea istorică Bucovina a Principatului Moldovei. După anexarea Bucovinei de către Imperiul Habsburgic în anul 1775, localitatea Mahala a făcut parte din Ducatul Bucovinei, guvernat de către austrieci.
După Unirea Bucovinei cu România la 28 noiembrie 1918, satul Mahala a făcut parte din componența României, până în 1944, când Bucovina de Nord a fost reocupată de către URSS și integrată în componența RSS Ucrainene.
Începând din anul 1991, satul Mahala face parte din raionul Noua Suliță al regiunii Cernăuți din cadrul Ucrainei independente.