O analiză a polițiștilor rutieri cu privire la accidentele mortale petrecute de la începutul anului 2020 pe raza județului Suceava arată că din cei 13 decedați, opt erau pietoni. Procentul este imens, iar aceste accidente cu victime pietoni sunt de departe marea problemă a începutului de an pe șoselele din județ.
Comisarul-șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, a declarat că din primele cercetări rezultă că din cei opt pietoni decedați, șase au avut mare parte din vină, fie din cauza unor traversări neregulamentare, fie pe fondul deplasării imprudente pe carosabil, fără elemente reflectorizante. Doar în două cazuri accidentele s-au produs din cauza neacordării priorității de către conducătorii auto pietonilor angajați regulamentar în traversare.
Și în anii trecuți, pietonii aveau o pondere mare din totalul decedaților, însă acum, în debut de 2020, cifrele sunt și mai îngrijorătoare.
Amintim pe scurt faptul că doi pietoni au fost accidentați mortal chiar în noaptea de Revelion, în timp ce un al treilea, implicat într-un accident în aceeași noapte, a murit ulterior la spital.
Mai recent, un copil de doar 2 ani și 3 luni a fugit de lângă părinți și a fost accidentat mortal la trecerea de pietoni de la Ițcani, în municipiul Suceava. Copilul s-a angajat în traversare pe culoarea roșie a semaforului.
Și mai recent, un bărbat care a coborât din mașină și a traversat imprudent spre un comerciant de miere de albine, la ieșirea din Suceava spre Fălticeni, a fost accidentat mortal.
Polițiștii încearcă să-i convingă, mai ales pe tineri, să poarte elemente reflectorizante
Polițiștii încearcă să prevină accidentele de acest gen prin acțiuni îndreptate în special spre tineri, o muncă dificilă și cu rezultate care pot apărea în timp.
De altfel, o campanie mai de amploare, ,Fii isteț, fă-te văzut!”, a fost demarată pe 20 ianuarie. Campania are scopul de a reduce riscul rutier la care sunt expuși în general copiii.
Începând cu data de 20 ianuarie au fost organizate mai multe întâlniri directe, în care preșcolarilor și elevilor li s-a explicat de ce este necesar să fie vizibili pe drumurile publice. Au fost distribuite până acum peste 200 de veste reflectorizante, peste 400 de gadget-uri, brelocuri, elemente atașabile rucsacurilor, toate reflectorizante.