Cercetătorii de la CERN (Centrul European de Cercetări Nucleare – Geneva), Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară Măgurele și Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) inițiază un eveniment de popularizare a fizicii și a cercetării științifice în rândul elevilor de liceu. Este vorba despre „LHCb@InternationalMasterclass”, programat vineri, 28 februarie 2020, începând cu ora 10:00, la Observatorul Astronomic și Planetariul din Suceava.
Acțiunea se adresează elevilor de liceu din clasele IX-XII și le permite, de-a lungul unei zile, să ia contact cu mediul de cercetare de la CERN, de pe platforma Măgurele și de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Pe durata acestei zile, elevii vor avea ocazia să participe la cursuri de particule elementare, să viziteze obiective din campusul Universității din Suceava și să se implice în analiza datelor reale achiziționate în experimentul de energii înalte LHCb. Elevii vor avea posibilitatea să discute rezultatele obținute prin videoconferință cu cercetătorii de la CERN, precum și cu colegi din alte centre științifice (Florența, Barcelona, Bologna), care sunt parte în programul „LHCb@InternationalMasterclass”.
Participarea va fi recunoscută prin acordarea de diplome. Evenimentul este organizat cu sprijinul LHCb Collaboration și International Particle Physics Outreach Group, în contextul participării României la CERN.
Persoana de contact este universitarul Cristian Pîrghie (cristian.pirghie@usm.ro), care a efectuat, de-a lungul timpului, mai multe vizite la CERN Elveția.