miercuri, 26 feb 2020 - Anul XXV, nr. 46 (7351)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Solicitare

Deputatul Ioan Balan susţine că păstrarea învăţământului în limba română pentru conaţionalii din Bucovina de Nord reprezintă o prioritate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan este de părere că păstrarea învăţământului în limba română pentru conaţionalii din Bucovina de Nord reprezintă o prioritate. Opinia a fost formulată în contextul în care ministrul Educaţiei din Ucraina, Hanna Novosad, a declarat că „şcolile minorităţilor naţionale care vorbesc într-o limbă a Uniunii Europene vor trece la predarea în limba ucraineană din septembrie 2023”.

Pentru a obţine o serie de clarificări vizavi de aceste aspecte, parlamentarul sucevean s-a adresat ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, despre care crede că este una dintre cele mai avizate persoane din România în privinţa relațiilor politico-diplomatice româno-ucrainene.

„Așa cum foarte bine se ştie, în ultimii ani, autoritățile publice ucrainene au adoptat mai multe acte normative care încalcă în mod vădit drepturile minorităților naționale, în special dreptul de a învăța în limba maternă. Deși statul vecin făcuse progrese semnificative în sensul însușirii valorilor europene, declaraţiile recente denotă cu totul altceva”, a arătat Ioan Balan.

Deputatul liberal a amintit că în Bucovina de Nord trăiesc circa 400.000 de etnici români, iar respectarea şi protejarea drepturilor fundamentale ale acestora a reprezentat una din priorităţile sale, inclusiv prin deplasări directe și întâlniri cu oficiali ucraineni.

„Ce demersuri aveți în vedere pe termen scurt, atât în planul relațiilor diplomatice cu statul vecin, cât și la nivelul instituțiilor europene, astfel încât copiii români din Bucovina de Nord să poată să învețe în continuare în limba maternă, limba română?”, este întrebarea la care Ioan Balan doreşte un răspuns de la ministrul român de Externe.

De asemenea, parlamentarul sucevean mai doreşte să afle ce demersuri au făcut, în ultimii 3 ani, ceilalţi miniștri ai Afacerilor Externe, în scopul apărării drepturilor și libertăților fundamentale ale copiilor români din Ucraina.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deputatul Ioan Balan susţine că păstrarea învăţământului în limba română pentru conaţionalii din Bucovina de Nord reprezintă o prioritate.
 Vizualizări articol: 1241 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Deputatul Ioan Balan susţine că păstrarea învăţământului în limba română pentru conaţionalii din Bucovina de Nord reprezintă o prioritate5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei