Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan este de părere că păstrarea învăţământului în limba română pentru conaţionalii din Bucovina de Nord reprezintă o prioritate. Opinia a fost formulată în contextul în care ministrul Educaţiei din Ucraina, Hanna Novosad, a declarat că „şcolile minorităţilor naţionale care vorbesc într-o limbă a Uniunii Europene vor trece la predarea în limba ucraineană din septembrie 2023”.
Pentru a obţine o serie de clarificări vizavi de aceste aspecte, parlamentarul sucevean s-a adresat ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, despre care crede că este una dintre cele mai avizate persoane din România în privinţa relațiilor politico-diplomatice româno-ucrainene.
„Așa cum foarte bine se ştie, în ultimii ani, autoritățile publice ucrainene au adoptat mai multe acte normative care încalcă în mod vădit drepturile minorităților naționale, în special dreptul de a învăța în limba maternă. Deși statul vecin făcuse progrese semnificative în sensul însușirii valorilor europene, declaraţiile recente denotă cu totul altceva”, a arătat Ioan Balan.
Deputatul liberal a amintit că în Bucovina de Nord trăiesc circa 400.000 de etnici români, iar respectarea şi protejarea drepturilor fundamentale ale acestora a reprezentat una din priorităţile sale, inclusiv prin deplasări directe și întâlniri cu oficiali ucraineni.
„Ce demersuri aveți în vedere pe termen scurt, atât în planul relațiilor diplomatice cu statul vecin, cât și la nivelul instituțiilor europene, astfel încât copiii români din Bucovina de Nord să poată să învețe în continuare în limba maternă, limba română?”, este întrebarea la care Ioan Balan doreşte un răspuns de la ministrul român de Externe.
De asemenea, parlamentarul sucevean mai doreşte să afle ce demersuri au făcut, în ultimii 3 ani, ceilalţi miniștri ai Afacerilor Externe, în scopul apărării drepturilor și libertăților fundamentale ale copiilor români din Ucraina.