Răspândirea coronavirusului în județul Suceava pare să fie prevenită doar printr-o simplă declarație pe proprie răspundere pe care trebuie să o completeze toți cei care ajung în județ din Italia și printr-un control medical efectuat la sosirea în țară. Dacă în dimineața zilei de duminică Ministerul Sănătății anunța printr-un comunicat oficial că „autoritățile de sănătate publică vor include persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au călătorit în aceste localități în ultimele 14 zile în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile”, se pare că acest lucru este stabilit doar în baza unei declarații pe proprie răspundere. Așa s-a întâmplat cu cei aproximativ 180 de pasageri ai zborului de la Milano - Bergamo la Suceava, care a aterizat duminică seara pe Aeroportul „Ștefan cel Mare”.
Deși Bergamo este practic în centrul regiunii Lombardia, nici unul dintre pasagerii cursei aeriene care a ajuns ieri seara la Suceava nu a fost plasat sub carantină. Potrivit șefului Direcției de Sănătate Publică Suceava, Silvia Boliacu, în urma triajului făcut de medicul acestei instituții și a răspunsurilor din chestionarele completate de pasagerii cursei aeriene s-a luat decizia ca nici unul dintre aceștia să nu fie pus sub carantină.
„Nu au fost probleme cu pasagerii care au venit duminică seara de la Milano. Au fost triați și s-a constatat că nu vin din zonele în care au fost înregistrate cazuri de coronavirus, fapt stabilit în baza chestionarelor pe care le-au completat. Ne bazăm pe sinceritatea și conștiința celor care au venit din Italia”, a spus Silvia Boliacu. Ea a adăugat că potrivit precizărilor primite, măsura punerii sub carantină se ia pentru persoanele care vin din 11 localități din Lombardia și Veneto. Acestea sunt Vo Euganeo, Codogno, Castiglione d`Adda, Casarpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo și San Fiorano. Mai trebuie spus că la zborul de retur de la Suceava la Milano, 26 din cei 160 de pasageri care aveau cumpărate bilete au renunțat la a mai pleca în Italia.
Verificările pasagerilor care ajung din Italia pe Aeroportul Suceava vor continua și în zilele următoare
Având în vedere evoluția cazurilor de îmbolnăvire de coronavirus din Italia, verificările pasagerilor care ajung din Italia pe Aeroportul Suceava vor continua și în zilele următoare. Astfel, aceste măsuri vor fi aplicate și pentru cei care vor ajunge la Suceava cu cele trei zboruri directe din Italia, din Milano – Bergamo, Roma și Bologna. Duminică, directorul Direcției de Sănătate Publică Suceava, Silvia Boliacu, a declarat că la aterizarea pe aeroportul din Suceava a tuturor avioanelor care vin cu pasageri direct din Italia va fi prezent câte un doctor din cadrul acestei instituții pentru a face triajul pasagerilor. „Pe lângă asistenta aeroportului va fi prezent și doctorul nostru pentru a se face triajul. Important este ca toți cei care sosesc la Suceava din zonele în care s-au înregistrat cazuri de coronavirus să declare pe aeroport acest lucru”, a spus Silvia Boliacu. Ea a arătat că pasagerii care vin din cele două regiuni ale Italiei, respectiv cele 11 localități, vor sta în carantină timp de 14 zile.
În același timp, directorul Aeroportului Suceava, Ioan Măriuța, a declarat, la rândul său, că a solicitat ca după fiecare aterizare să fie făcute dezinfecții ale aeroportului. „Noi avem materiale de informare primite de la DSP, dar și un suport sonor, în română și engleză, prin care pasagerii sunt sfătuiți să declare dacă vin din zone în care s-au înregistrat cazuri de coronavirus”, a spus Ioan Măriuța.
România este expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus
Ministerul Sănătății a mai informat ieri că până în prezent nu sunt raportate de către autoritățile italiene cazuri de cetățeni români simptomatici cu noul coronavirus.
Cu toate acestea, România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus, din cauza dinamicii călătoriilor cetățenilor români pe rutele terestre și aeriene dintre cele două țări.
Noile măsuri vor fi transmise de către Ministerul Sănătății către unitățile sanitare și medicii de familie, prin direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București.
„Vor fi suplimentate măsurile de control și prevenire a infecției cu noul coronavirus la punctele de frontieră terestre, maritime/fluviale și aeriene. Ministerul Sănătății va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialiști din cadrul direcțiilor de sănătate publică, inclusiv prin detașare din alte județe și unități sanitare. Toate persoanele care se încadrează în definiția de caz suspect vor fi raportate imediat de către toate unitățile sanitare unde acestea se prezintă (unitățile primiri urgențe, spitale, medici de familie) la direcțiile de sănătate publică și la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU”, informează ministerul de resort.
În aceste zile, Ministerul Sănătății va completa cadrul legislativ cu măsuri necesare pentru carantină și pentru managementul cazurilor suspecte și confirmate de infecție cu coronavirus (COVID-19).
Va fi extinsă campania de informare a populației privind infecția cu noul coronavirus, măsurile de prevenire individuale și colective care trebuie luate și va fi elaborat un buletin de informare zilnic privind evoluția situației la nivel internațional și eventualele măsuri suplimentare luate de autoritățile române.
Până duminică seara, în Italia au fost înregistrate circa 150 de îmbolnăviri cu noul coronavirus.