Peste 100 de polițiști din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, polițiști de proximitate din cadrul polițiilor municipale și orășenești și de la nivelul secțiilor și posturilor rurale de poliție au desfășurat, timp de 10 zile, acțiuni de conștientizare și responsabilizare a tinerilor privind utilizarea în siguranță a internetului și a rețelelor de socializare. Peste 2.500 de elevi au beneficiat de informații utile, în această perioadă fiind organizate activități preventive și cu profesori sau părinți, aceștia fiind stimulați să își asume un rol activ în prevenirea unor situații de risc victimal pentru copiii lor. Tema sub care s-au desfășurat evenimentele a fost dedicată siguranței în mediul online și a fost denumită ''Împreună pentru un internet mai bun''.
Internetul este una dintre tehnologiile cele mai provocatoare la nivel mondial, care a redus distanțele între utilizatori și a permis oamenilor să comunice, chiar dacă se află la mii de km distanță unii de alții. Îmbunătățind viața oamenilor prin accesul facil la servicii diverse, acest tip de conectare permanentă aduce deopotrivă și o serie de vulnerabilități și expune utilizatorul la un spectru de amenințări cu totul diferit. De la atacuri de tip ''phishing'' sau cu răscumpărare (''ransomware'') la identitate furată, mediul amenințării nu doar că evoluează, dar crește și în intensitate. De aceea, ”Ziua siguranței pe internet” a fost o bună oportunitate de a crește gradul de conștientizare a pericolului online, dar și de a răspândi metodele necesare protecției utilizatorilor în mediul virtual. În aceste zile au fost organizate jocuri de rol și au fost prezentate tematici adaptate grupurilor țintă de vârste diferite din ciclurile primar, gimnazial și liceal.
În cadrul întâlnirilor au fost discutate și aduse la cunoștința celor prezenți la întâlniri noțiuni legate de hărțuirea cibernetică, cunoscută drept cyberbullying, care poate consta în trimiterea de e-mailuri care pot conține amenințări, remarci sexuale, incitări la ură, șicanări ale victimelor, precum și afișarea oricăror declarații false ce au ca scop umilirea victimei. Agresorii cibernetici pot divulga date reale, cu caracter personal, despre victimele lor pe site-uri și forumuri sau pot publica materiale în numele lor cu scopul de a-i defăima sau ridiculiza. În această situație victima poate să blocheze e-mailurile sau SMS-urile ofensatoare sau să-și creeze o nouă adresă de e-mail ori un nou cont de utilizator. Dacă este vorba despre un chat public sau un cont pe o rețea de socializare (Atenție! Copiii își pot crea un cont pe rețeaua de socializare Facebook numai dacă au 13 ani împliniți) se poate adresa moderatorului pentru a bloca agresorul, poate folosi setările de confidențialitate ale contului. Dacă actele de hărțuire nu încetează și au un caracter de amenințare pentru copil sau îi provoacă o stare de frică și insecuritate, se recomandă părinților să facă plângere la secția de poliție pe raza căreia se află unitatea de învățământ sau din zona în care locuiește elevul.