Extinderea imobiliară formidabilă de pe terenurile limitrofe municipiului Suceava nu este însoţită, în multe cazuri, şi de utilităţi şi căi de acces decente. Un exemplu concret despre care vom vorbi în acest material este legat de zecile de case noi de pe strada Florilor din Sf. Ilie Nou, cum se merge spre Moara pe partea dreaptă. Această stradă a Florilor, cu regim de drum public, este practic o uliţă mai mare desfundată.
Drum îngust, mocirlă, blocaje şi nervi
După cum am constatat la faţa locului, una dintre intrările pe strada Florilor are doar ceva mai mult de doi metri, ceea ce face greu spre imposibil accesul unei maşini de pompieri de exemplu. Asta fără să mai punem în calcul faptul că drumul îngust face ca atunci când două maşini se întâlnesc să se producă blocaje. Iar acestea sunt tot mai dese, casele fiind toate locuite, iar cele mai multe familii având câte două maşini.
Deşi în zonă sunt case de mai bine de zece ani, această stradă nu a fost vreodată modernizată, punându-se din când în când doar pietriş. Acum, în această perioadă de sezon rece mai mult cald, drumul este practic o imensă mocirlă, pe care nici nu se poate pune problema de circulat pe jos.
Se ridică un nou şir de case. Drumul e acelaşi
Exasperarea oamenilor din zonă s-a acutizat după ce Primăria comunei Şcheia a aprobat un nou şantier pe care se ridică alte case. Calea de acces oficială este tot strada Florilor. Maşinile grele mai circulă pe un drum lateral privat, însă asta doar la mica înţelegere cu unul dintre proprietari.
Oamenii din zonă spun că nu au nimic cu investitorul imobiliar, fiind normală dezvoltarea zonei, deşi acesta ar fi trebuit poate să aducă drumul într-o stare mai bună. Localnicii se întreabă dacă atunci când se dau aceste autorizaţii se gândeşte cineva şi la calea de acces, una în care nu s-a investit de ani şi ani nimic. Cum drumul este îngustat de gardurile caselor, singura soluţie viabilă ar fi, după betonare, crearea unui sens unic, însă pentru sensul invers mai este nevoie de un drum public, care cel puţin deocamdată nu există.
Situaţia este aşadar foarte delicată, iar în zonă se poate vorbi fără îndoială de un haos imobiliar. E drept că şi unii proprietari au forţat probabil nota, cu delimitarea proprietăţilor, însă asta s-a întâmplat pentru că nu a existat o strategie clară din partea celor care ar fi trebuit să gestioneze aceste probleme, de la nivelul conducerii Primăriei Şcheia.
Acum, în zona de care vorbim, este un contrast izbitor între casele mari în care stau oameni cu situaţii financiare peste medie şi drumul pe care se circulă.
Primarul spune că drumul nu poate fi modernizat până nu se vine cu apă şi canal
Contactat de Monitorul de Suceava, primarul Vasile Andriciuc nu a promis nimic pe termen scurt, cerându-le oamenilor care stau în zonă răbdare şi înţelegere deoarece acum prioritar este un alt proiect: „Avem un proiect de amploare prin care se va veni şi pe această stradă cu apă şi canal. Oamenii trebuie să înţeleagă că nu pot să fac acum drum modern şi imediat după să îl stric, să sap în el pentru aceste lucrări care vor aduce utilităţi”.
Primarul spune că oamenii au îngustat drumul
Primarul spune că proiectul se va finaliza în totalitate în 2023, iar din acel an se va trece şi la modernizarea drumurilor.
Cu referire la faptul că se dau noi şi noi autorizaţii de case, pe acelaşi drum de acces desfundat şi mult subdimensionat, primarul a spus că pe hârtie drumul este de 4 metri şi peste, iar zonele îngustate sunt din cauza celor care au forţat nota cu proprietăţile.
Peste 400 de autorizaţii pentru case la Şcheia, în doar un an. Populaţia s-a dublat
Într-un material publicat de Monitorul de Suceava în luna august a anului trecut arătam că 2018 a fost un an de vârf în imobiliare la Şcheia, raportat la perioada recentă, din 2015 încoace.
Conform datelor oficiale ale Primăriei Şcheia, pentru persoane fizice au fost emise 142 de autorizaţii de construire pentru locuinţe, în timp ce pentru persoane juridice un număr de 282 de autorizaţii pentru locuinţe. Rezultă că în anul 2018 la Şcheia au fost emise 424 de autorizaţii pentru locuinţe noi (aici intră total locuinţe, de exemplu la un bloc sunt numărate apartamentele).
Primarul comunei Şcheia, Vasile Andriciuc, a declarat atunci că politica sa şi a colegilor săi din primărie este de a atrage omenii şi investitorii în comună şi nu de a le pune piedici.
Acest apetit imobiliar nu avea cum să nu se vadă şi în creşterea populaţiei. În 2004, când Andriciuc a preluat conducerea primăriei, la Şcheia era o populaţie de 6.800 de locuitori, iar la raportarea din 2018 erau aproape 12.000 de locuitori.