Conferinţa mondială ICOM-ICR din anul 2021 va fi organizată de Muzeul Naţional al Bucovinei, a decis Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) prin Comitetul Internaţional ICOM pentru Muzee Regionale (ICOM-ICR). Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a informat, ieri, printr-un comunicat de presă, că decizia desemnării a fost luată „în urma unei proceduri laborioase, în care muzeul nostru a avut câştig de cauză în faţa mai multor muzee din întreaga lume”.
Flutur a subliniat că este pentru prima dată când o conferinţa ICOM are loc în România, în anii trecuţi fiind organizată în Noua Zeelandă, la Auckland, în Finlanda, la Helsinki, în Italia, la Milano, în Israel, la Ierusalim, în Brazilia, la Rio de Janeiro. „Această desemnare reprezintă o recunoaştere internaţională a Muzeului Naţional al Bucovinei, o apreciere deosebită a obiectivelor din judeţul Suceava. Este, în acelaşi timp, încă o bună oportunitate de a promova Bucovina, de data aceasta profesioniştilor din domeniul muzeelor din întreaga lume”, a arătat Gheorghe Flutur.
Muzeul Naţional al Bucovinei, instituţie aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean, este membru ICOM şi partener asociat al European Museum Academy. Pe teritoriul judeţului Suceava administrează 13 obiective muzeale.
Două dintre acestea, Cetatea de Scaun a Sucevei şi Muzeul de Istorie, au beneficiat de finanţări europene fiind reabilitate, consolidate, modernizate şi reamenajate. „Urmare a acestor lucrări muzeele au obţinut zone pentru rezolvarea spaţiilor tehnice şi anexelor necesare funcţionării, dar şi deservirii publicului vizitator, zone de activităţi cu publicul, zone noi de expunere, zone pentru derularea activităţilor de educaţie muzeală. Un alt obiectiv, Muzeul de Istorie Siret, beneficiază din acest an de fonduri pentru reabilitare, modernizare şi reamenajare, urmând ca aici să fie prezentată istoria minorităţilor din Bucovina. Depozitele de patrimoniu ale Muzeului Bucovinei adăpostesc peste 380.000 de obiecte şi obiective de patrimoniu cultural mobil şi imobil”, se arată în comunicat.
ICOM este organizaţia internaţională a muzeelor şi a profesioniştilor din domeniul muzeelor, care se angajează să conserve şi să asigure continuitatea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural şi natural mondial, actual şi viitor, material şi imaterial. Comitetul internaţional pentru muzeele regionale ICOM-ICR a fost creat în anii `60, cu misiunea promovării muzeelor regionale în ceea ce priveşte cultura, istoria, mediul, dezvoltarea socială şi limba şi de a dezvolta cooperarea internaţională a muzeelor regionale.
Printre argumentele care au cântărit la alegerea Sucevei drept gazdă pentru această conferinţă se numără individualitatea Bucovinei şi a judeţului, graţie moştenirii culturale, monumentelor religioase în piatră sau lemn, civilizaţia tradiţională rezultată din convieţuirea interetnică care şi-a pus amprenta asupra ocupaţiilor, meşteşugurilor tradiţionale, perpetuarea obiceiurilor locale. De asemenea, în judeţul Suceava sunt opt monumente care fac parte din patrimoniul UNESCO.