Saloanele cu câte opt paturi ale Spitalului Municipal Fălticeni sunt pline, în unele zile fiind atât de aglomerate încât se ajunge să stea şi doi pacienţi pe un pat. În clădirea care are funcţie de spital din anul 1860 băile sunt la comun, nu există lift, scările sunt circulare şi abrupte, iar holurile – tip vagon. Pacienţii şi personalul medical împart aceste condiţii dificile, deşi este finalizată construcţia noului spital municipal, care a început în mai 1991, a fost blocata până în 2010, repornită în 2011 şi accelerată în 2013. Finalizată este şi licitaţia de achiziţie a aparaturii pentru noua clădire, personalul necesar este suficient, dar Ministerul Sănătăţii nu a alocat banii pentru plata aparaturii contractate.
Managerul spitalului, dr. Vlad Morariu, a declarat că a fost în acest an de trei ori la Ministerul Sănătăţii, a discutat şi cu ministrul Victor Costache, dar răspunsul primit a fost că bugetul pentru investiţii din acest an este la jumătate faţă de cel din 2019. „Nu sunt deloc optimist că vom primi finanţare”, a spus dr. Morariu. Pentru ca noul spital să fie dat în folosinţă ar mai fi nevoie de 24,2 milioane de lei, de la Ministerul Sănătăţii, dar constelaţia politică – guvern liberal, administraţia locală din Fălticeni social-democrată – nu este cea mai prielnică.
Noul spital va funcţiona într-o clădire cu şase etaje, pe 12.000 de metri pătraţi utili, va avea 250 de paturi şi va dispune de toate secţiile, mai puţin de Boli infecţioase şi TBC. Va dispune de radiologie şi imagistică medicală, laborator analize medicale, farmacie cu circuit închis, laborator de anatomopatologie – morgă, spitalizare de zi, bloc operator şi sterilizare şi unitate de transfuzii sangvine. Clădirea este finalizată, mai trebuie doar dotările medicale, la care licitaţiile au fost finalizate, iar acordurile cadru cu furnizorii de echipamente sunt semnate.