Una dintre cele mai murdare şi distruse zone din municipiul Suceava este o parte din cartea de vizită a oraşului - esplanada Casei de Cultură. Pe granitul chinezesc pe care calcă, din 2012 încoace, localnicii şi oaspeţii Cetăţii lui Ştefan cel Mare, stratul de jeg din cea mai mare zonă pietonală a Sucevei a tot crescut, mai ales în preajma căsuţelor în care se vând produse alimentare. Mâzga formată din grăsimi scurse de la grătare, vin, ţuică, sucuri sau cafeaua vărsate voit sau din greşeală pe jos, noroiul adus pe tălpi de trecători sau pe roţi de maşinile care fac aprovizionarea căsuţelor din târgurile ocazionale şi mizeria lăsată de porumbeii care şi-au făcut casă pe sub acoperişurile din Centru se întinde din faţa magazinelor din apropierea Palatului Administrativ până aproape de Biserica „Sfântul Dumitru”, prinzând în mijloc clădirea Casei de Cultură, cu un brâu întunecat de jeg.
Aceleaşi dâre slinoase brăzdează coşurile de gunoi mozaicate, neprotejate nici măcar o singură dată prin utilizarea sacilor menajeri. Atmosfera este completată de păienjenişul crăpăturilor din dalele de granit chinezesc, lăbărţat în perimetrul în care, la diversele evenimente organizate în centru, au fost tarabe la care s-a pregătit mâncare.
Teoretic, în perioada târgurilor comercianţii au obligaţia de a păstra curăţenia în jurul standurilor însă, în realitate, igienizare nu înseamnă decât măturat. Din când în când municipalitatea solicită angajaţilor de la salubritate să spele esplanada, dar consistentul strat de jeg nu se lasă îndepărtat doar cu apă sub presiune, rezultatul fiind aproape nul. Esplanada rămâne una dintre cele mai jegoase zone din oraş.
Viceprimarul de Suceava Lucian Harşovschi a declarat, ieri, că esplanada va fi spălată imediat după finalizarea strângerii decoraţiunilor de sărbători, iar dalele sparte vor fi reparate sau înlocuite. „Am reparat şi vom mai repara esplanada, de câte ori va fi necesar. Spoturile lipsă vor fi înlocuite”, a spus Harşovschi. În ceea ce priveşte căsuţele, el a spus că vor rămâne în Centru până după Târgul de Paşti pentru că mutările frecvente contribuie la deteriorarea lor.