Valoarea minimă a burselor pe care le vor primi elevii în anul școlar 2020-2021, respectiv a celor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, va fi de 150 de lei, iar acolo unde există bani, autoritățile locale vor putea majora sumele. Această măsură este cuprinsă într-un proiect al Ministerului Educației, document lansat în dezbatere publică.
Consiliul Național al Elevilor (CNE) salută inițiativa de a impune un cuantum minim de acordare a burselor pentru elevi prin Hotărâre de Guvern, însă consideră că suma lunară de 150 lei, deși necesară, nu este suficientă.
Aceștia vor ca acest mesaj să ajungă direct la autoritățile centrale și au inițiat o scrisoare prin care solicită mărirea cuantumului minim al burselor pentru elevi și asigurarea unor fonduri de la bugetul de stat pentru ele.
De asemenea, Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Suceava susține campania inițiată de Consiliul Național al Elevilor și face apel la toți elevii județului Suceava de a se alătura demersului.
„Completând formularul (n.r. datele expeditorului pentru trimiterea scrisorii) prin platforma Declic, vei trimite automat un e-mail Guvernului Orban prin care vei putea solicita mărirea cuantumului minim al burselor pentru elevi și asigurarea unor fonduri de la bugetul de stat pentru ele. În acest fel putem atrage atenția autorităților că acordarea burselor reprezintă o reală necesitate ce trebuie luată în considerare de urgență”, transmite CJE Suceava.
Documentul va fi trimis ministrului Educației și Cercetării, ministrului Finanțelor Publice și premierului României.
„În România anului 2020, încă există localități în care elevilor nu li se acordă burse, indiferent de efortul depus și rezultatele școlare obținute. Există, de asemenea, primării care acordă burse, însă în cuantumuri prea mici pentru ca elevii să-și poată satisface nevoile zilnice”, se arată în scrisoarea elevilor.
Aceștia explică faptul că 150 de lei nu sunt suficienți.
De exemplu, un elev navetist căruia nu i se decontează transportul de acasă până la școală sau căruia i se oferă decont parțial, un elev a cărui familie se confruntă cu o situație financiară grea, un elev pentru care bursa reprezintă o sursă esențială de venit nu poate trăi cu 5 lei pe zi.
Suma nu i-ar ajunge nici măcar pentru a-și asigura subzistența, cu atât mai puțin pentru a achiziționa materialele auxiliare învățării.
„Pe de altă parte, cum vă veți asigura că suma minimă de 150 lei ajunge cu adevărat la elevii din toată România? În prezent, conform Legii Educației Naționale 1/2011, autoritățile locale au obligația de a oferi burse elevilor. Cu toate acestea, observăm că nu puține sunt cele care încalcă această obligație. În aceste cazuri, intervine deseori problema lipsei fondurilor. Cum pot primăriile să acorde burse elevilor într-un cuantum minim impus de stat, dacă statul nu se asigură că primăriile dispun de fondurile necesare? O hotărâre de Guvern nu rezolvă problemele reale din teritoriu”, mai transmit elevii în scrisoarea lor.
Aceștia dau asigurări că vor continua să facă presiuni asupra Ministerului Finanțelor Publice pentru ca fondurile din care se asigură bursele elevilor să vină printr-o linie dedicată de la bugetul de stat, iar dacă demersul lor nu va avea ecou, vor continua să acționeze pentru reglementarea acestor aspecte pe cale parlamentară.
De asemenea, elevii reprezentanți de la nivel județean au început deja să participe la dezbaterile asupra bugetelor locale, context în care aceștia militează pentru o finanțare echitabilă pentru educație la nivelul comunității.