Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 20 feb 2020 - Anul XXV, nr. 41 (7346)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Verdict

Comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ, fostul şef al IPJ Suceava, achitat definitiv şi în al doilea dosar de corupţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava, a fost achitat ieri definitiv în al doilea dosar în care era judecat pentru fapte asimilate celor de corupţie. Este vorba de dosarul privind achiziţia clădirii în care ar fi trebuie să funcţioneze sediul Poliţiei municipiului Câmpulung Moldovenesc. Curtea de Apel Suceava a respins apelul declarat de procurorii DNA Suceava, astfel încât fostul şef al IPJ Suceava este acum curat în ceea ce priveşte acuzaţiile care i s-au adus.

Este al doilea dosar în care Todiruţ este achitat. Cealaltă achitare a fost dictată de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul privind achiziţia sediului Poliţiei municipiului Suceava, de pe strada Universităţii, de lângă Kaufland.

În acest al doilea dosar au primit achitări şi comisarul-şef Alexa Teodorovici, fostul şef al Serviciului de Logistică al IPJ Suceava, Nicolae Vranău, om de afaceri câmpulungean, fost consilier judeţean, director al firmei Geomold, de la care s-a cumpărat clădirea, dar şi evaluatorul autorizat ANEVAR Gheorghe Licurici. Faţă de Emilia Bedrule, registratorul-şef al Oficiului de Publicitate Cadastrală şi Imobiliară Suceava, procesul a încetat ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale.

Şi pentru persoanele amintite mai sus, soluţia de ieri a Curţii de Apel Suceava este definitivă.

 

Pentru ce au fost trimişi în judecată

Actele de vânzare-cumpărare a clădirii în care ar fi trebuit să se mute poliţiştii câmpulungeni au fost întocmite în cursul anului 2006, iar suma pe care Ministerul Afacerilor Interne a plătit-o a fost de 2,6 milioane de lei. La negocierile derulate la sediul firmei Geomold au participat un ofiţer superior din cadrul MAI, dar şi şeful de atunci al Poliţiei Suceava, comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ.

Clădirea era în stare de degradare şi, arată anchetatorii, deşi Todiruţ nu putea cere pentru reparaţii de la minister mai mult de 60% din valoarea totală de achiziţiei, inspectorul-şef a solicitat suma de trei milioane de lei. Banii nu i-a primit, fireşte, iar în aceste condiţii clădirea s-a degradat şi mai mult, fiind practic o ruină.

Procurorii DNA susţin că după întoarcerea din exilul de la IPJ Călăraşi, comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ a încercat să acopere neregulile şi, chipurile, cu destinaţia de renovare a unui toalete din curtea postului de poliţie de la Vultureşti, un WC de ţară, s-au cumpărat materiale pentru toaletele din clădirea de la Câmpulung Moldovenesc.

Mai mult, arată anchetatorii, se pare că şi angajaţilor poliţiei câmpulungene li s-a cerut să contribuie cu bani pentru lucrările de renovare, fiind văruiţi câţiva pereţi şi puse termopane la mai multe geamuri.

Timp de aproape patru ani, în clădirea pe care MAI a dat aproape 2,6 milioane de lei a stat în chirie firma Geomold, înţelegerea iniţială fiind doar până la începutul lui 2007.

Anchetatorii au calculat că, la preţurile din acea perioadă, Geomold ar fi trebuit să plătească IPJ Suceava aproximativ 380.000 de lei, însă acest lucru nu s-a petrecut, şi această sumă fiind calculată la prejudiciul total.

 

Pentru ce a fost judecat şi achitat definitiv în celălalt dosar

Comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ a fost achitat definitiv de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la finele lunii aprilie. Iniţial, Curtea de Apel Iaşi îl condamnase la o pedeapsă de 3 ani şi 10 luni de închisoare cu executare. El a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial. Şi în cazul comisarului-şef Alexa Teodorovici, fostul şef al Serviciului Logistic din cadrul IPJ Suceava, magistraţii de la instanţa supremă au dat o soluţie similară.

Omul de afaceri Constantin Bujorean, administratorul firmei SC Servicii Comerciale SRL Suceava, a primit şi el achitare. Acesta a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, faptă pentru care Curtea de Apel Iaşi îl condamnase la 3 ani şi 10 luni de închisoare, şi pentru infracţiunea de evaziune fiscală, pedeapsa dată de Curtea de Apel Iaşi fiind tot de 3 ani şi 10 luni. În acelaşi dosar au mai fost achitaţi şi doi experţi ANEVAR: Gheorghe Licurici şi Mihai-Sorin Muntean. Ei au fost trimişi în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial.

Potrivit rechizitoriului de sesizare a instanţei de judecată, comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ, în calitate de şef al IPJ Suceava şi ordonator terţiar de credite, „în perioada iulie-octombrie 2006, cu ştiinţă, şi-a încălcat atribuţiile de serviciu în derularea procedurii de achiziţie a imobilului din municipiul Suceava, strada Universităţii, nr. 19, cu destinaţia de sediu al Poliţiei Municipiului Suceava”.

Mai exact, procurorii anticorupţie susţineau că Todiruţ a încălcat două atribuţii prevăzute prin fişa postului, dar şi o serie de dispoziţii privind achiziţiile publice, toate acestea având ca rezultat stabilirea unui preţ de cumpărare mai mare decât valoarea de piaţă a imobilului. Este vorba de suma de 5.865.152 de lei (58 de miliarde de lei vechi), sumă ce ar fi fost achitată nejustificat din bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi care a reprezentat un folos necuvenit pentru SC Servicii Comerciale SRL Suceava, firmă administrată de afaceristul Constantin Bujorean.

„În calitate de ordonator terţiar de credite a semnat contractul de vânzare-cumpărare nr. 6159/2 noiembrie 2006, acceptând o valoare supraevaluată a imobilului de 11.900.000 de lei (119 miliarde de lei vechi) faţă de valoarea reală de piaţă de 6.034.868 de lei (60 de miliarde de lei vechi), deşi alocarea bugetară aferentă acestui obiectiv era de 2.529.000 de lei (25 de miliarde de lei vechi)”, se mai arată în rechizitoriul prin care a fost sesizată Curtea de Apel Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ, fostul şef al IPJ Suceava, achitat definitiv şi în al doilea dosar de corupţie.
 Vizualizări articol: 2342 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.44/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.4 din 9 voturi
Comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ, fostul şef al IPJ Suceava, achitat definitiv şi în al doilea dosar de corupţie1.459

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei