Podul de pe drumul naţional de la Milişăuţi, supus unor reparaţii majore în 2018, are din nou probleme, dar pe alte porţiuni, pe care nu s-a mai intervenit de foarte mult timp.
Luni seară, trotuarul de pe pod s-a surpat cu tot cu balustradă, pe o porţiune de 27 de metri, ajungând în albia râului Suceava.
Poliţia Milişăuţi a fost sesizată, luni seară, în jur de 20.45, despre faptul că pe podul oraşului Milişăuţi a avut loc o surpare a trotuarului pe partea stângă din direcţia Rădăuţi - Suceava. Poliţia a sesizat imediat administratorul drumului, respectiv Secţia de Drumuri Naţionale, pentru a semnaliza zona şi pentru a comunica dacă se impune blocarea circulaţiei rutiere pe pod. De asemenea, poliţiştii au asigurat dirijarea traficului rutier şi pietonal, podul nefiind iluminat.
A doua porţiune de pod care cedează în această iarnă
După aproximativ două ore zona a fost semnalizat cu indicatoare de semnalizare aferente pentru a preveni accidentarea pietonilor. Între trotuar şi partea carosabilă de pe pod există o bordură înaltă care nu a fost afectată de căderea trotuarului şi care a rămas singurul obstacol în cazul nefericit în care un şofer ar pierde controlul asupra maşinii pe porţiunea afectată.
Un amănunt important este că mai există o porţiune de balustradă a podului care a cedat în această iarnă, pe partea cealaltă.
Sarea dată în această iarnă pe carosabil ar fi contribuit la degradarea unor elemente de siguranţă care au cedat, cred specialiştii în drumuri.
Podul este clasificat la gradul I de urgenţă din cauza degradării
Într-un comunicat al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi se arată că echipele Districtului de Drumuri Naţionale Suceava au intervenit pentru protejarea porţiunii şi închiderea traficului pietonal pe partea afectată a podului.
Podul este inclus în lista transmisă Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere în vederea prioritizării la finanţare, pentru lucrări de reparaţii capitale, fiind clasificat cu gradul 1 de urgenţă.
Există şi o expertiză din 2018, care sublinia necesitatea executării unor lucrări de reabilitare a podului existent.
Până la o eventuală finanţare pentru o lucrare majoră, la acest pod este nevoie de intervenţii urgente, punctuale, acum.
De altfel, ieri, o echipă de specialişti analiza la faţa locului ce este de făcut pentru a se reveni la condiţii cât de cât sigure de trafic.
Detonarea şi reconstrucţia totală din 2018. Restul podului este din 1962
Podul de la Milişăuţi a suportat o serie de reparaţii în anul 2018, când, în urma căderilor masive de precipitaţii, una dintre pile s-a deplasat, necesitând detonarea şi reconstrucţia totală a deschiderilor 6 şi 7 (ultimele, pe sensul de mers dinspre Suceava spre Milişăuţi).
„Degradările actuale au avut loc la deschiderea 2 a podului, care face în continuare obiectul solicitărilor de finanţare în vederea reabilitării”, se arată într-un comunicat al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi.
Podul de la Milişăuţi a fost construit în anul 1962, are lungimea totală de 206,20 m, fiind prevăzut cu şapte deschideri, o lăţime a părţii carosabile de 6,30 m şi două trotuare pietonale.