Ancheta în cazul bărbatului care a murit în parcul din Vatra Dornei după intervenţia brutală a unui echipaj de jandarmi intră într-o nouă fază. Şi asta pentru că suplimentul de expertiză solicitat de procurorul militar care se ocupă de acest dosar demonstrează că între folosirea spray-ului paralizant de către femeia-jandarm Ana Maria Florescu şi moartea lui Ioan Csapai a existat o legătură de cauzalitate.
Acest aspect a fost confirmat în răspunsul pe care reprezentanţii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi l-au transmis către „Monitorul de Suceava”. Potrivit datelor furnizate, „din raportul de expertiză medico-legală a rezultat că există legătură de cauzalitate între folosirea spray-ului de către persoana menţionată din cadrul IJJ Suceava – Detaşamentul 4 de Jandarmi Vatra Dornei şi decesul victimei”.
În consecinţă, s-a decis extinderea urmăririi penale faţă de Ana Maria Florescu şi pentru o altă infracţiune, pedepsită mult mai grav decât cele faţă de care era cercetată până în prezent. Mai exact, femeia-jandarm va fi cercetată şi pentru infracţiunea de „lovituri cauzatoare de moarte”. Aceasta mai este cercetată penal şi pentru infracţiunile de „purtare abuzivă”, respectiv „portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase”.
Procurorii militari ieşeni au mai precizat că în acest moment nu s-a dispus extinderea urmăririi penale faţă de alte persoane. De asemenea, au menţionat că femeia-jandarm care este cercetată pentru infracţiunile amintite beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.
Avocat Ion Marocico: „Vom solicita extinderea cercetărilor penale pentru infracţiunea de omor”
Ioan Marocico, avocatul care reprezintă familia lui Ioan Csapai, a declarat că va solicita schimbarea încadrării juridice a faptelor din ucidere din culpă, lovirea sau altă violențe, în lovituri cauzatoare de moare sau chiar omor. El consideră că ar fi întrunite toate elementele pentru ca procurorii militari să înceapă urmărirea penală pentru infracţiunea de omor, mai ales că membrii Comisiei de Avizare și Control au confirmat noul Raport de expertiză medico –legală, întocmit la Institutul de Medicină Legală Iași, şi au concluzionat că moartea lui Ioan Csapai a fost violentă.
„Decesul s-a datorat insuficienței multiple pe organ, infarct entero-mezenteric, consecința unei asfixii acute prin pulverizarea unui jet de gaz iritant lacrimogen și presarea victimei cu corpul și genunchii în zona lombară şi cu mâinile în regiunea cervicală, toate acestea ducând la stop cardio-respirator. Între stop-cardio respirator și infarct entero-mezenteric există o legătură directă de cauzalitate privind moartea bărbatul decedat”, a arătat avocatul Ion Marocico.
Reprezentantul legal al familiei lui Ioan Csapai consideră că decesul a survenit ca urmare a pulverizării cu spray iritant lagrimogen la o distanță de 20-30 cm de fața victimei, ceea ce a determinat asfixia acută urmată de stop cardio-respirator.
„Mai trebuie precizat faptul că spray-ul folosit de patrula de Jandarmi din Vatra Dornei nu se afla în dotarea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava, fiind un spray neautorizat, cumpărat de pe piața neagră, folosit de femeia-jandarm ca autoapărare împotriva câinilor vagabonzi”, a mai precizat avocatul Ion Marocico.
Ce s-a întâmplat pe 19 iulie 2019
Intervenţia jandarmilor care s-a soldat cu decesul lui Ioan Csapai a avut loc în după-amiaza zilei de vineri, 19 iulie 2019, în zona Parcului Municipal Vatra Dornei, cu ocazia Festivalului de Folclor pentru Copii și Tineret.
Totul a plecat de la o reclamaţie a unui tată, care le-a spus oamenilor legii că un bărbat i-ar fi pipăit fiica indecent de mai multe ori, aspect care nu s-a confirmat ulterior. Echipajul de jandarmi aflat în zonă l-a identificat ca suspect pe Ioan Csapai, iar încercarea de a-l încătuşa s-a transformat într-un fiasco total, care a fost filmat de o persoană aflată în parc. De altfel, aceste imagini vor constitui un element important în ancheta pe care o derulează Parchetul Militar Iaşi.
Pe imagini se poate observa cum suspectul este la pământ, iar peste el sunt doi jandarmi. În jurul celor trei se învârtea o femeie jandarm, care la un moment dat scoate spray-ul lacrimogen pe care îl avea în dotare şi de la 10-15 centimetri pulverizează un jet spre faţa suspectului.
Potrivit normelor în vigoare, folosirea spray-ului lacrimogen este admisă doar când jandarmul este atacat, ceea ce nu este valabil în cazul de faţă, şi nu de la o distanţă mai mică de 1,5 metri de suspect.
Bărbatul imobilizat intră în stop cardio-respirator, iar la faţa locului este chemat de urgenţă un echipaj medical, dar în final Ioan Csapai a murit.