O parapantă cu motor care transporta ţigări de contrabandă a căzut pe un câmp din comuna Șerbăuţi, în noaptea de sâmbătă spre duminică. După toate probabilităţile pilotul a avut o problemă tehnică şi a aterizat forţat, după ce a deschis şi paraşuta de siguranţă.
Primul echipaj de poliţie ajuns la faţa locului a găsit vehiculul avariat şi o cantitate de doar aproximativ o mie de pachete de ţigări. Toate indiciile arată că restul ţigărilor au fost abandonate din zbor sau cărate ulterior şi ascunse.
Zona a fost împânzită pe parcursul zilei de duminică de poliţişti de frontieră. Din informaţiile noastre, nu s-au găsit deocamdată nici restul ţigărilor şi nici pilotul. Cum motoparapanta a căzut în plină noapte, pilotul a avut se pare timpul necesar să-şi asigure scăparea.
Poliţiştii sunt convinşi că aparatul de zbor era condus de un ucrainean.
Din informaţiile noastre, în ultima vreme, cel puţin o dată pe săptămână, poliţiştii de frontieră suceveni reperează astfel de transporturi de ţigări pe calea aerului, marfa fiind aruncată de sus, în locurile în care cărăuşii sunt pregătiţi să preia ţigările. Acţiunile sunt bine coordonate prin GPS.
Motoparapantele pleacă din Ucraina, trec peste frontieră şi zboară la înălţime foarte joasă, pentru a nu fi detectate de radare. Chiar dacă sunt reperate, poliţiştilor le este greu să acţioneze, putând interveni doar asupra celor de la sol. Această metodă de contrabandă pe calea aerului pare a fi una care înfloreşte, tocmai pentru că nu s-au prea găsit încă soluţii eficiente de contracarare.
Aşadar, ne mai putem aştepta la astfel de incidente pe raza judeţului nostru, în localităţile de frontieră.
Un avion Antonov AN2, pentru contrabandă, reţinut pe un aerodrom civil din Ucraina
Recent, autorităţile române au colaborat cu cele ucrainene pentru a anihila o reţea de contrabandişti de ţigări care treceau graniţa în România cu un avion AN2. Avionul a fost reperat pe un aerodrom civil din Ucraina, la 100 de kilometri de graniţă. Anterior, se semnalase în mai multe rânduri trecerea ilegală a frontierei, cu respectivul avion.
Trei bărbaţi, inclusiv pilotul avionului, au fost reţinuţi, toţi fiind ucraineni. Un caz similar a mai fost în anul 2017.
Concluzia este că cei care fac contrabandă din Ucraina spre România caută tot timpul soluţii noi de transport, iar această contrabandă pe calea aerului are toate şansele să devină tot mai accentuată.
Anchetatorii au stabilit trasee, precum şi locul unde aterizează contrabandiştii. Anchetatorii au observat avionul cu un aparat de termoviziune trecând pe ambele părţi ale frontierei.
Țigări aruncate dintr-un aparat de zbor de mici dimensiuni, găsite la Gălăneşti în vara anului 2017
Cazuri similare pe raza judeţului nu au mai fost, cel puţin în sensul confiscării efective a unui aparat de zbor folosit la contrabandă.
În vara anului 2017, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Vicovu de Sus au observat, cu ajutorul aparaturii de supraveghere, un aparat de zbor de mici dimensiuni care s-a deplasat din Ucraina în România, pe direcţia localităţilor Frătăuţii Noi – Bilca - Gălăneşti şi ulterior s-a întors pe teritoriul ţării vecine. Imediat, la faţa locului s-a deplasat o echipă operativă care a luat măsuri de supraveghere şi cercetare a zonei, iar pe raza localităţii Gălăneşti au fost găsite mai multe colete cu ţigări. La scurt timp, în apropiere a fost descoperit într-un canal un bărbat. În urma inventarierii coletelor au fost găsite 4.000 de pachete de ţigări marca NZ Gold, de provenienţă Belarus, în valoare de aproape 50.000 de lei.