Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 17 feb 2020 - Anul XXV, nr. 38 (7343)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Ediţia a V-a

Gala ”10 pentru folclor”, organizată sub egida ”Suceava, 632 de ani de atestare documentară”, a reunit zeci de artişti din toată ţara

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Spectacolul de final ”10 pentru folclor”, organizat sub egida ”Suceava, 632 de ani de atestare documentară”, a reunit joi, 13 februarie 2020, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, zeci de artişti din toată ţara. Spectacolul de final a fost finanţat de Primăria municipiului Suceava şi Consiliul Local Suceava. Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, le-a oferit diplome de excelenţă şi medalii aniversare artiştilor Grigore Leşe, doctor în muzică, şi Marius Zorilă, dirijorul Orchestra Naţională ”Valahia”, orchestră care a împlinit recent 9 ani de când funcţionează în această formulă.

 

Grigore Leşe: „Felicitări iniţiativei <10 pentru folclor>. Susţin prezenţa folclorului opţional în orarele elevilor!”

Iniţiatoarea proiectului ”10 pentru folclor” şi prezentatoarea spectacolului, Mihaela Bârsan, i-a mulţumit edilului Sucevei, Ion Lungu, pentru încrederea acordată şi sprijinirea proiectului „10 pentru folclor” şi pentru încurajarea predării opţionalului de folclor în şcoli,  „pentru toată dragostea şi susţinerea cu care ne-a înconjurat. Vă asigurăm de toată preţuirea noastră, a întregii familii 10 pentru folclor!”.În cele peste patru ore de spectacol, pe scenă au evoluat tineri talentaţi, care la început de drum au nevoie de sprijin (surorile Diana - Anastasia şi Teodora-Camelia Seserman, din Todireşti, Denisa Apetrei, din Dolhasca, Petronela Popa şi Gabriel Treteag din Cornu Luncii), care au interpretat câte o piesă din repertoriul consacrat, alături de artişti cunoscuţi şi iubiţi de public, din mai multe zone etnografice ale ţării. Artistul Grigore Leşe, apărător al folclorului autentic, a fost apreciat şi aplaudat îndelung pentru „lecţia muzicală” pe care a oferit-o sucevenilor.„Mulţumesc că ne-am întâlnit într-un număr atât de impresionant! Mulţumesc, Suceava! Felicitări iniţiativei <10 pentru folclor>. Susţin prezenţa folclorului opţional în orarele elevilor! Susţin păstrarea identităţii noastre!”, a fost mesajul transmis de artist după spectacolul de final ”10 pentru folclor”, organizat sub egida ”Suceava, 632 de ani de atestare documentară”.

 

Aplauze, aprecieri

Aprecieri au primit, de asemenea, interpreta de muzică populară Lavinia Goste şi dirijorul Marius Zorilă, împreună cu Orchestra Naţională ”Valahia”, alături de artişti foarte îndrăgiţi de publicul cunoscător de folclor: Ancuţa Corlăţan, Loredana Streche, Viorica Lupu, Maria Luiza Mih, Dan Doboş, Bogdan Toma, poliintrumentistul Leonard Zamă, Florin Boita, Constantin Bahrin, Ovidiu Homorodean, Ansamblul Arcanul USV, Costinel Leonte, Sorin Filip, Călineştenii Țării Maramureşului, Grupul Vocal „Ai lui Ștefan, noi oşteni”, care, împreună, prin repertoriu, prin ţinută, prin atitudine şi onestitate faţă de public au reuşit să creeze un regal folcloric pe scena suceveană.

 

Caravana folclorului

Aplauzele spectatorilor au fost cea mai bună răsplată pentru artiştii de pe scenă, unii dintre ei făcând parte din Caravana folclorului, care, în perioada 8 – 13 februarie, au poposit şi au susţinut întâlniri-spectacol în mai multe localităţi din judeţ. Caravana folclorului a reunit anul acesta 100 de artişti din Ardeal, Maramureşul istoric, Ținutul Pădurenilor (Hunedoara), Oltenia, Muntenia, Basarabia, Moldova şi Bucovina. Sâmbătă, 8 februarie, a avut loc deschiderea celei de-a V-a ediţii a proiectului ”10 pentru folclor”, la Căminul Cultural Pojorâta. După spectacolul de la Pojorâta, Caravana folclorului s-a deplasat tot sâmbătă, 8 februarie, la Căminul Cultural Coşna, unde, prin cântec, joc şi „poveste” artiştii au convins comunitatea locală de utilitatea introducerii opţionalului de folclor în şcoli. Caravana folclorului s-a oprit pe 9 februarie la Poiana Stampei şi Șaru Dornei, pe 10 februarie la Voitinel şi Bilca, pe 11 februarie la Vultureşti şi Rotunda şi pe 12 februarie la Grăniceşti.

 

Respect pentru folclor

La spectacolul de final ”10 pentru folclor”, în sala de spectacol au fost prezenţi zeci de elevi de la Școala Gimnazială Nr. 1 Suceava, profesori, dar şi directorul instituţiei, prof. Gabriela Mihai, şcoală în care va fi introdus opţionalul de folclor.

Toţi artiştii invitaţi s-au reunit pe scenă, la finalul spectacolului, alături de membrii echipei „10 pentru folclor”, şi au cântat, împreună, piesa „Cui nu-i place dragostea”, în aplauzele publicului.

„Aş vrea să le mulţumesc din toată inima oaspeţilor noştri de seamă, acestei minunate orchestre Valahia, împreună cu maestrul Marius Zorilă. Suntem foarte onoraţi că a acceptat invitaţia noastră şi nici nu vă puteţi închipui ce eforturi s-au depus în ultimele două zile înainte de spectacol, supraomeneşti aproape, pentru ca spectacolul să fie la înălţime, aşa cum i-am obişnuit pe suceveni”, a spus Mihaela Bârsan. La rândul său, maestrul Marius Zorilă a spus că a fost onorat, alături de Orchestra Naţională „Valahia”, să fie invitat la Suceava. Mulţumirile Mihaelei Bârsan s-au îndreptat şi spre toţi artiştii şi oamenii dedicaţi care au făcut parte din Caravana folclorului, în perioada 8 – 13 februarie, oameni care au „predat”, gratuit, lecţii de folclor elevilor şi comunităţilor din localităţile în care a poposit caravana. „Este vorba de Ansamblul Artistic Profesionist <Ciprian Porumbescu> Suceava, Călineştenii Țării Maramureşului, Ansamblul Studenţesc <Arcanul>, Costinel Leonte, Giani Leonte, Loredana Ceică, Leonard Zamă, Constantin Bahrin, Ovidiu Homorodean, Viorica Lupu, Florin Boita, Loredana Streche, Bogdan Toma, Beatrice Bandoiu, Nicu Mâţă, Gabriel Dumitru, Oana Tomoiagă, Ancuţa Corlăţan, Dan Doboş, Sorin Filip, Grupul Vocal „Ai lui Ștefan, noi oşteni”, Alexandru Brădăţan, Paul Ananie, Andreea Haisan, Maria Luiza Mih şi Angelica Flutur. Cu toţii au participat fără nici o pretenţie financiară. La spectacolul de finală <10 pentru folclor>, cu sprijinul financiar al municipalităţii sucevene, i-am putut aduce pe Grigore Leşe, Lavinia Goste, Marius Zorilă şi Orchestra Naţională Valahia. Îi mulţumim domnului primar Ion Lungu, datorită căruia am reuşit să aducem la Suceava tot ceea ce este mai valoros şi reprezentativ la ora actuală în folclorul românesc”, a menţionat Mihaela Bârsan.

 

Povestea merge mai departe

Organizatorii proiectului ”10 pentru folclor” 2020: Primăria municipiului Suceava, Televiziunea Regională Intermedia, Casa de Cultură a Studenţilor Suceava, Asociaţia ”10 pentru folclor”, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural ”Bucovina”, Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava, Inspectoratul Școlar Judeţean Suceava, cu sprijinul primăriilor din localităţile în care a poposit anul acesta Caravana folclorului. „Povestea merge mai departe, cu oameni de valoare şi oameni cu suflet mare. Aşa am pornit proiectul, şi aceasta este direcţia în care ne vom îndrepta. Ne străduim să facem lucrurile să funcţioneze la un nivel din ce în ce mai înalt, încât ora exactă în ceea ce priveşte folclorul să se dea de la Suceava. Mă bucur că la finala <10 pentru folclor> au venit foarte mulţi spectatori, foarte entuziaşti. Au stat alături de noi pe parcursul celor patru ore de spectacol şi au savurat întreg maratonul folcloric, cu invitaţi din 9 zone folclorice”, a fost concluzia iniţiatoarei proiectului, Mihaela Bârsan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gala ”10 pentru folclor”, organizată sub egida ”Suceava, 632 de ani de atestare documentară”, a reunit zeci de artişti din toată ţara.
 Vizualizări articol: 2484 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Gala ”10 pentru folclor”, organizată sub egida ”Suceava, 632 de ani de atestare documentară”, a reunit zeci de artişti din toată ţara3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei