O echipă formată din şase elevi de la Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni, însoţiţi de coordonatorul proiectului, prof. dr. Luminiţa-Claudia Corbu, a participat în perioada 3-7 februarie la a opta mobilitatea organizată în cadrul Proiectului Erasmus „Building equality over diversity” în oraşul Cordoba – Spania. Gazdă a fost Instituto de Educación Secundaria El Tablero, care, în afară de cele două profile de studiu, real - ştiinţe şi filologie - ştiinţe sociale, are diverse cicluri formative profesionale în trei domenii: arte grafice, imagine-estetică personală, marketing şi comerţ.
Elevii fălticeneni au fost antrenaţi în activităţi diverse de intercunoaştere, colaborare şi integrare într-un nou grup, distracţie şi relaxare prin participare la jocuri sportive, Gymkhana (vânătoare de locuri) prin care au descoperit oraşul, Graphic arts workshop, Flamenco workshop, au participat la activităţi prin intermediul cărora au aflat informaţii noi şi diverse despre sistemul de învăţământ din Spania şi din Italia, o altă ţară participantă în proiect. Fiecare echipă a prezentat în format PowerPoint aspecte care au susţinut tema întâlnirii: „Educaţia fără frontiere”, urmarea fiind o discuţie comună de comparare şi analizare a modului de viaţă al elevului spaniol, italian şi român, descoperindu-se atât elementele diferite, dar, mai ales, cele comune.
“Împreună cu elevii Simona Loghin (clasa 12E), Jessica Blanariu şi Valentina Şchiopu (11E), Ana-Maria Grădinaru şi Alexandru Niga (11C) şi Alexandru Ţolescu (8), ne-am bucurat de întâlnirea cu un alt fel de spaţiu decât cel cu care suntem obişnuiţi. Pe lângă vizitele în vechea Cordobă, gazdele noastre atât de ospitaliere ne-au condus la castelul Almodovar, unde s-au turnat episoade ale sezonului 7 din serialul <Urzeala Tronurilor>, dar şi în oraşul Granada, ca să vizităm catedrala, precum şi palatul Alhambra.
Ne-am întors de acolo cu un orizont cultural mai larg, cu gânduri noi despre lume, dar şi cu prezenţa în inima noastră a unor prieteni noi şi simpatici care ne-au lăsat convingerea că, oricât de diferiţi am fi, oricât de departe ar fi locurile noastre de viaţă, suntem de fapt egali prin dorinţele noastre de cunoaştere, înţelegere şi armonie”, a precizat prof. dr. Luminiţa-Claudia Corbu.
„Datorită programului Erasmus am avut parte de o experienţă de neuitat în Cordoba. Acolo am legat noi prietenii atât cu copii din Spania, cât şi cu cei din Italia. Amanda este noua mea prietenă, o fată foarte amuzantă, punctuală şi dinamică care m-a cazat timp de o săptămână, oferindu-mi ocazia să cunosc modul de viaţă al unui adolescent spaniol, dar şi să degust toate mâncărurile tradiţionale din această regiune a Spaniei”, ne-a spus Simona Loghin.